clanak False

Otvorenje izložbe Zlatka Čulara u Muzjeu Prigorja

22.10.2021.
U Muzeju Prigorja u utorak, 26. listopada otvara se izložba Zlatko Čular: Gospod je pastir moj. Kipar Zlatko Čular samozatajan je, nenametljiv, u sebe i svoj umjetnički rad uronuo umjetnik. Struci, a i dijelu javnosti najpoznatiji je po najboljemu kiparskom rješenju za spomenik papi Ivanu Pavlu II. Bio je najtalentiraniji kipar svoje generacije, ali se nikada nije karijeristički ''gurao'', nije težio medijskoj i javnoj slavi, nego je predano uvijek radio u umjetnosti što je volio i što ga je zanimalo. Zanimalo ga je samo duhovno u umjetničkom stvaranju, i izvedbena kvaliteta vlastite umjetnine. Izvodio je vitraje, eksperimentirao s materijalima, manje u skulpturi - gdje je bio i ostao rasni figurativac, a svoje skulpture poput svakog ''klasičnog'' kipara, izrađivao u glini, gipsu, bronci i kamenu – koliko u slikarstvu, gdje je slikao na emajlu, a posljednjih godina i na dasci.
 
Na izložbi djela iz ciklusa Gospod je pastir moj prepoznajemo vrhunsku kvalitetu Čularovih koloristički zasićenih i bogatih sakralnih prizora slikanih na emajlu ili na dasci, u vrhunskoj tehnici i ekspresionističkom stilu slobodnog i uvjerljivog poteza iz kojega izlaze lijepe produhovljene ljudske svetačke figure. (Enes Quien)
 
Izložba se može razgledati do 5. studenog 2021. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Aktualno