clanak False

Otvorenje izložbe "Japodi, nepoznati narod"

15.03.2014.

U Arheološkom muzeju Montpelliera - Henri Prades zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin otvorila je izložbu Japodi, nepoznati narod. Izložba o Japodima po prvi puta je predstavljena svjetskoj javnosti zahvaljujući projektu financiranom od Europske Unije, s ciljem približavanja arheološke baštinu europskog željeznog doba široj publici. 

Projekt se temelji na dvije izložbe, edukativnoj kompjuterskoj simulaciji arheoloških istraživanja te razmjeni studenata i srednjoškolaca između tri uključene države – Francuske, Hrvatske i Španjolske. Hrvatski partner, odnosno Arheološki muzej u Zagrebu pripremio je veliku izložbu o Japodima popraćenu katalogom na francuskom i katalonskom jeziku koja je ovom prilikom predstavljena francuskoj javnosti, a u devetom mjesecu bit će predstavljena i u Arheološkom muzeju Katalonije u Geroni. 

Prilikom otvorenja zamjenica Kusin pozdravila je prisutne u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te istaknula je da je kao povjesničarka umjetnosti radosna što prisustvuje svečanom trenutku u kojem se europskoj javnosti velikom izložbom predstavlja ostavština željeznodobnih Japoda, koji su bili narod ratnika, metalurga, trgovaca i umjetnika. Naglasila je i kako je Grad Zagreb ponosan na svoj Arheološki muzej koji se uključio u ovaj veliki europski projekt s ciljem zajedničkog predstavljanja populacija Jopoda, Ibera i Kelta čime se široj javnosti predočuju sličnosti i razlike onodobnih zajednica koje su istodobno naseljavale različite europske predjele.


Gradske vijesti - 2014.