clanak False

Otvorena izložba "Makedonska pravoslavna crkva u Zagrebu"

Izložba Makedonska pravoslavna crkva u Zagrebu otvorena je danas u ZgForumu u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.
19.05.2014.

 

 

Izložba Makedonska pravoslavna crkva u Zagrebu otvorena je danas u ZgForumu u nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Mitropolita Makedonske pravoslavne eparhije za Europu gospodina Pimena, eparhijskog namjesnika Makedonske pravoslavne crkve za Hrvatsku Kirka Velinskog te makedonske veleposlanice Nj.E. Daniele Karagjozoske.


Izložba, organizirana na inicijativu potpredsjednice Gradske skupštine Grada Zagreba Jelene Pavičić Vukičević, prezentira nagrađeni natječajni projekt Makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu, autora Zorana Boševskog, a realizirana je u suradnji Grada Zagreba - Gradskog ureda za strategijsko planiranje i izgradnju Grada s Makedonskom pravoslavnom crkvom te Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Skopju. Kako se vidjelo, sam koncept izložbe obuhvaća dvije teme – predstavljanje arhitektonskog projekta tvrtke Studio BF za izgradnju makedonske pravoslavne crkve, te povijesni pregled razvoja makedonske crkve u Makedoniji i Europi.


Naš je grad poznat po otvorenosti i multikulturalnosti, a doprinos tome daje i Makedonska nacionalna manjina koja ovdje živi i koja će ovaj vjerski objekt koristiti ne samo za duhovne već i za kulturne i socijalne namjene, rekao je zagrebački gradonačelnik te zahvalio Makedonskoj pravoslavnoj crkvi u Zagrebu i Hrvatskoj za sve inicijative, savjetovanja i crkvene djelatnosti koje je organizirala od početka svog djelovanja u Zagrebu do danas.


Uzvanike su pozdravili i mitropolit Pimen i protojerej Velinski kao i autor projekta Boševski, a pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i izgradnju Grada Jadranka Veselić Bruvo naglasila je kako je cilj izložbu, nakon zagrebačkog postava, prezentirati i u drugim europskim gradovima u kojima djeluje Makedonska pravoslavna crkva.


Gradnja Crkve s Pastoralnim centrom započinje ove godine na prostoru omeđenom Zagrebačkom avenijom i Novom cestom, a investitor projekta je Makedonska pravoslavna crkvena općina Sv. Zlata Meglenska.

Više...


Gradske vijesti - 2014.