clanak False

Otvoren 9. Festival Orgulje Zagrebačke katedrale

20.07.2018.
Deveto izdanje festivala Orgulje Zagrebačke katedrale otvoreno je u četvrtak, 19. srpnja koncertom proslavljenog austrijskog orguljaša Johannesa Ebenbauera koji se zagrebačkoj publici predstavio djelima: Schmidta, Mendelssohna, Liszta, te svojom improvizacijom.
 
Festival je u proteklih osam godina ugostio vodeće hrvatske orguljaše i niz inozemnih koncertnih orguljaša, a i na ovogodišnjem izdanju koje se održava do 20. rujna publika će imat priliku slušati koncerte svjetskih imena poput nizozemskog orguljaša Ben van Oostena, britanskog orguljaša Henry Fairsa, slovačkog orguljaša Stanislava Šurina, te domaćih orguljaša: Višeslava Jaklina, Hrvoja Trinkija, Milana Hibšera i ostalih gostujućih umjetnika. Festival se i ove godine održava uz podršku Zagrebačke katedrale, Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, TZGZ-a te Austrijskog kulturnog foruma, i uz organizacijsko vodstvo Udruge Zvuci tišine na čelu s istaknutim umjetnikom Goranom Končarom.

U Zagrebačkoj katedrali nalaze se jedne od najljepših orgulja u Hrvatskoj i Europi njemačke gradione Walcker iz 1855. godine. Neprocjenjiva su vrijednost hrvatske i europske kulturne baštine.
Ulaz na sve koncerte je slobodan uz dobrovoljne priloge za orgulje.

Aktualno