clanak False

Oštećene ustanove u kulturi u vlasništvu Grada Zagreba

27.03.2020.
Nakon niza potresa koji su se u Zagrebu dogodili u nedjelju, 22. ožujka 2020. oštećen je niz ustanova u kulturi koje su u vlasništvu Grada Zagreba. Gradski ured za kulturu, u suradnji sa svim nadležnim uredima i službama, kao i s ravnateljima ustanova u kulturu, trenutno provodi pregled stanja i stupanj oštećenosti svih građevina.

Prema prvim dostupnim informacijama oznaku neupotrebljivosti dobile su zgrade Hrvatskog školskog muzeja i Muzeja za umjetnost i obrt. Znatna oštećenja pretrpio je Hrvatski prirodoslovni muzej kao i Arheološki muzej, a u potresu su oštećeni i Etnografski muzej, Muzej Prigorja, Muzej grada Zagreba, Umjetnički paviljon  te  Tehnički muzej Nikole Tesle koji je pretrpio manja oštećenja kao i Memorijalni centar Dražen Petrović. Zadovoljavajuće je stanje u Galeriji Klovićevi dvori.

Potres je aktivirao protupožarne sprinklere koji su uzrokovali poplavu na 3. katu u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti. Velik broj pukotina na eksterijeru i interijeru vidljive su i u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža, Krležin Gvozd 23. Također, u potresu su oštećene i Palača Jelačić, Zbirka stan Matz, Vila Frangeš, Stan Vikora Kovačića, Masarykova 21, te Opatička 20 i 22.
 
Od gradskih kazališta oštećeno je Satiričko kazalište Kerempuh, dok je njihova scena Vidra u Draškovićevoj 80 prošla bez oštećenja. Oštećeno je i Gradskog  dramsko kazalište Gavella, Zagrebačko kazalište mladih, kazalište Komedija, Žar Ptica.

Manja oštećenja vidljiva su na Zagrebačkom kazalištu lutaka, dok na Histrionskom domu nisu ustanovljena vidljiva oštećenja.

U potresu je oštećena i koncertna dvorana Vatroslava Lisinkog.

Također, potresom su oštećeni i – Kulturno informativni centar, Centra za likovni odgoj, Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Narodno sveučilište Dubrava, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Kulturni centar Travno, Centar KNAP, Centar za kulturu i film August Cesarec i Centar za kulturu Novi Zagreb.
Manja oštećenja vidljiva su na Centru za kulturu Trešnjevka i Centru mladih Ribnjak.

U potresu je oštećena i zgrada u Ilici 25 te je Gradski ured za kulturu privremeno preseljen u zgradu Muzeja suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17.

Kontakt: kultura@zagreb.hr
 
Uz oštećenja uzrokovana potresom još uvijek su na snazi i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite te se zbog pandemije  Corona virusa (COVID-19)  do daljnjega odgađaju svi skupovi i organizirana okupljanja. Zbog nemogućnosti održavanja kulturnih programa, a u cilju osiguranja potpore likvidnosti kulturnog sektora - samostalnih umjetnika i pravnih osoba koje ostaju bez svih prihoda - Gradski ured za kulturu poduzet će niz aktivnosti te predložiti mjere kojima će se ublažiti negativni učinci koje samostalni i nezavisni umjetnici osjećaju ili će tek osjećati kao rezultate ove pandemije i elementarne nepogode.  
 

Aktualno