clanak False

Održana završna konferencija projekta "A.S.A.P. - A Systemic Approach for Perpetrators”/ “A.S.A.P. - Sistemski pristup počiniteljima”

23.02.2021.
Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, kao partner Regiji Veneto (Republika Italija) na europskom projektu “A.S.A.P. - A Systemic Approach for Perpetrators” / “A.S.A.P. - Sistemski pristup počiniteljima” (u daljnjem tekstu: Projekt), sudjelovao je dana 23. veljače 2021. godine na Završnoj konferenciji Projekta pod nazivom „The ASAP operational protocol „Results and follow up of the integrated intervention model to address gender-based violence“ / A.S.A.P. Operacijski protokol „Rezultati i praćenje integriranog modela intervencije u rješavanju rodno uvjetovanog nasilja“.

Projekt okuplja osam partnera iz četiri europske zemlje (Republike Hrvatske, Njemačke, Bugarske i Italije), a započeo je u listopadu 2018. godine te je predviđeno trajanje do kraja ožujka 2021. godine. Osim Grada Zagreba, partner iz Republike Hrvatske je i Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji „Duga – Zagreb“.

Glavni je cilj Projekta definirati i implementirati model rada koji integrira metode primjenjive za rad sa žrtvama i počiniteljima rodno uvjetovanog nasilja, a kako bi se potaknula učinkovita mreža prevencije. Projekt je financiran iz programa Europske unije za prava, ravnopravnost i građanstvo (2014-2020), u okviru natječaja „Prevencija i borba protiv rodno uvjetovanog nasilja i nasilja nad djecom“.   

Završna konferencija održala se online, u utorak 23. veljače 2021., u trajanju od 09,00 do 12,30 sati, u organizaciji WWP European Network, partnera na Projektu iz Republike Njemačke, uz moderiranje Alessandre Pauncz, izvršne direktorice WWP EN (European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence).

Konferenciju je pratilo preko 400 inozemnih i domaćih uzvanika/ica (predstavnici organizacija civilnog društva, državnih i lokalnih institucija, akademske zajednice, gradskih ureda, itd.).

Uvodnu riječ i pozdravni govor održale su Manuela Lanzarin (Regija Veneto) i Iva Prpić (Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom), nakon čega je uslijedilo predstavljanje Projekta od strane Valerie Motterle, voditeljice Projekta ispred Regije Veneto.

Genoveva Tisheva ispred partnera Bulgarian Gender Research Foundation (Republika Bugarska) predstavila je Nacionalne modele rada i europske najbolje prakse koje se odnose na obiteljsko nasilje.

Predstavnica talijanske organizacije Una casa per l’uomo Elena Gajotto pružila je uvid u A.S.A.P. operativni protokol za integrirani rad. Nakon kratke stanke, uslijedilo je izlaganje partnera iz Hrvatske (Dom Duga Zagreb - Estera Bašić), Bugarske (Association Naia – Maya Markova) te Italije (Gruppo R – Laura Celso, Una casa per l’uomo – Luisa Casagrande) o Pilot implementaciji A.S.A.P. protokola u različitim europskim zemljama.  

Predstavnica partnera WWP EN, Berta Vall izložila je prezentaciju o Procjeni i praćenju A.S.A.P. eksperimentalnog protokola, a zatim je predstavnik organizacije Gruppo R, Alessandro Caputo govorio o Smjernicama politike za učinkovitu suradnju između službi za podršku žrtvama i programima počinitelja nasilja.

Završno izlaganje održala je predstavnica Europske komisije, Carla Pambianco koja je govorila o Europskoj agendi za borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Tijekom konferencije sudionici/ce su putem chata mogli postavljati pitanja na koja su izlagači/ice, odnosno predstavnici/ice partnerskih organizacija, odgovarali na završetku događaja.

Aktualnosti / događanja