clanak False

Održana konferencija za medije na temu Kina Europa

30.04.2020.
Aktualna pitanja vezana uz prostor Kina Europa koji je dodijeljen na korištenje Kulturno informativnom centru bila su tema konferencije za medije Gradskog ureda za kulturu održane u četvrtak, 30. travnja u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti u kojem je Ured privremeno smješten.
 
Podatke vezane uz financiranje programa koji su se u razdoblju od proteklih deset godina održavali u Kinu Europa predstavila je na konferenciji pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić.
 
“ U zadnjih deset godina Umjetnička organizacija Zagreb film festival na ime Kina Europa uprihodila je oko 6,5 milijuna kuna samo od Ureda za kulturu i to kroz financiranja raznih festivala. Kroz vlastiti prihod - a to su ulaznice, sponzori, itd. oko 10 milijuna kuna;  HAVC oko dva milijuna kuna. Tu je još i ugostiteljski prostor na elitnoj lokaciji za koji zakupoprimac nije nikad komunicirao koliki mu je prihod. Konzervativna procjena bila bi da je 50-60 milijuna kuna prihoda u 10 godina u privatnim rukama, a isto zarađeno od gradske nekretnine“, kazala je Vuković Runjić ističući kako primarna ideja vezana uz najam Kina Europa nikada nije bila da jedan najmoprimac ima svoje privatno kino, a još manje da se provodi komercijalna eksploatacija kina kao što je ustupanje prostora drugim privatnim festivalima uz naplatu prodaje karata te vođenje šanka.
Istaknula je i kako taj isti najmoprimac svoj profit nikada nije uložio u stvarnu i neophodnu obnovu kina.

„Kao pročelnica Gradskog ureda za kulturu ne podržavam privatnu inicijativu ako bi ona bila na štetu Grada Zagreba. Kolika je samovolja privatnog poduzetnika bila, vidjeli smo kada je vlastitom odlukom izbacio Festival tolerancije iz Kina u jeku kampanje protiv Grada, i to pod  motom kako se Grad Zagreb priprema na otvaranje narodnjačkog kluba u Kinu Europa“, rekla je Vuković Runjić.

Pročelnica je na konferenciji za medije najavila i kako će se u okviru kulturne strategije Ureda razvijati i ideja posebne institucije koja će Zagreb razviti u pravi filmski grad, i utemeljenje filmskog fonda u kojem će partneri biti svi zainteresirani filmski djelatnici.

O tijeku izrade projekta globalne rekonstrukcije Kina Europa, a koji radi Arhitektonski fakultet iz Zagreba, govorio je voditelj projekta obnove Alan Braun. Prema njegovim riječi zgrada je zadnji put obnavljana 80-ih i u zapuštenom je stanju. „ U završnoj je fazi konzervatorski elaborat i idejni projekt, a namjena zgrade ostaje ista no bit će obnovljena u suvremenom duhu, iako moram reći da je Kino i za ono vrijeme, 1925. godinu kada je otvoreno, bilo prilično suvremeno“, rekao je Braun dodajući kako nedavni potres nije uzrokovao veća oštećenja na zgradi Kina.
 
Nove programske projekte Kina Europa najavio je ravnatelj Kulturno informativnog centra Petar Bujas rekavši kako je uvjeren da će budućnost Kina Europa, pod upravom tima KIC-a, biti blistava jer će nastaviti praksu javnog kina koje je otvoreno svim filmskim inicijativama. Naveo je i kako je KIC u proteklim godinama ugostio brojne relevantne filmske festivale, pa tako i Zagreb film festival. „Za nas Kino Europa nije samo fizičko mjesto. Imamo spremne programe, a koje ćemo dok se dvorana bude obnavljala, održavati“, rekao je Bujas.

Aktualno