clanak False

Obilazak Vodospreme u Cerju

22.03.2014.


Obilaskom novoizgrađene Vodospreme Cerje na Svjetski dana voda, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio je vodospremu volumena 10.000 kubnih metara, koja će, zajedno s pripadajućim magistralnim cjevovodom, omogućiti sigurniju i kvalitetniju opskrbu vodom istočnog dijela grada i istočnih dijelova Zagrebačke županije. 

Meni je čast i zadovoljstvo da vas pozdravim u ovoj prigodi Svjetskog dana voda koji obilježavamo otvaranjem jednog važnog i velikog objekta – rekla je voditeljica Vodoopsrkbe i odvodnje d.o.o., Štefica Mihalić, te istaknula kako Grad na ovaj način pokazuje građanima Grada Zagreba da brine o vodi i o tome kako opskrbiti građene kvalitetnom vodom. 

Sretan sam i ponosan što danas pod ovogodišnjim motom Dana voda - „Voda i Energija“,možemo otvoriti ovaj novi objekt. To je podzemni grad. Mi smo u ovih 135 godina u Gradu Zagrebu napravili 50-ak vodosprema, a ovo je druga najveća – informirao je prisutne gradonačelnik te dodao – Vodovod smo dobili pet godina prije Munchena, a samo pet godina poslije Beča. Također, gradonačelnik je napomenuo da je uporabna dozvola izdana, a da će voda iz Cerja poteći za dva mjeseca. 

Objekt, čija je vrijednost oko 32 milijuna kuna, a koji je u potpunosti financiran kreditom EBRD-a, sastoji se od dva dijela. Prvi čine dvije vodne komore od kojih je svaka veličine 5000 m³, a drugi zasunska komora, precrpna stanica, klor stanica, prostor za uređaj za neprekidno napajanje (UPS), priručna radionica s predprostorom i spremištem, prostorijama za čuvara i povremeni boravak zaposlenih na održavanju te komunikacijskih prostora. Osim vodospreme, izgrađen je i završni dio magistralnog cjevovoda od Ivanje Reke do vodospreme Cerje u duljini 10,5 kilometara te precrpna stanica koja će putem budućeg cjevovoda DN 400 puniti vodospremu Vukovje.


Gradske vijesti - 2014.