clanak False

Novi tjedan u kinu Kinoteka posvećen opusu braće Joela i Ethana Coena

14.05.2019.
Novi tjedan u kinu Kinoteka proteći će u znaku najpoznatije braće među američkim filmašima. Njihovo stvaralaštvo sinonim je za filmove koji odaju počast klasičnim američkim žanrovima, posebice noiru, zadržavajući pritom svoj prepoznatljiv autorski potpis koji se odlikuje jedinstvenim, pomaknutim režijskim pristupom i humorom.
 
Tjedan braće Coen počinje u utorak, 14. svibnja uz toplu komediju brzoga ritma Arizona Junior iz 1987. Kriminalac Herbert I. "Hi" McDunnough (Nicolas Cage) i policijska fotografkinja Edwina (Holly Hunter) upoznaju se u policijskoj postaji i zaljube. Nakon što shvate da ne mogu imati djece, a zbog njegove kriminalne prošlosti nije im dozvoljeno usvojiti dijete, Hi otima novorođenče obitelji Arizona, lokalnih bogataša koji su nedavno dobili petorke. Otac Nathan Arizona unajmljuje lovca na glave kako bi pronašao sina. Tipični izdanak braće Coen, film nabijen simbolizmom, vizualnim skečevima, folk glazbom, nekonvencionalnim likovima i vrhunskim dijalozima.
 
U srijedu, 15. svibnja gledamo Millerovo raskrižje (1990.) s Gabrielom Byrneom, Albertom Finneyjem, Marciom Gay Harden i Johnom Turturrom. Riječ je o sjajno režiranoj gangsterskoj drami, protkanoj brojnim referencama i tipično “coenovskim” crnim humorom. Radnja je smještena u dvadesete godine prošloga stoljeća, a prati borbu za premoć između irske i talijanske mafije u koju se iznenada uključuje Verna (M. Gay Harden), žena koja će navesti jednog od glavnih aktera da zaobiđe pravila. Godine 2005. magazin Time uvrstio je Millerovo raskrižje na popis 100 najvećih filmova ikad snimljenih.
 
Neo-noir braće Coen s Billyjem Bobom Thorntonom u naslovnoj ulozi, Čovjek kojeg nije bilo (2001) na rasporedu je u četvrtak, 16. svibnja. Radnja filma smještena je u Kaliforniju u ljeto 1949. godine a glavni lik je lokalni brijač Ed Crane. Ed je nezadovoljan životom, ali nevjera njegove supruge Doris daje mu priliku za ucjenu kojom namjerava promijeniti stanje. No, ubrzo mu više ništa ne ide po planu... Uz Thorntona, uloge u filmu tumače James Gandolfini, Tony Shalhoub, Scarlett Johansson, Frances McDormand i drugi. Film je osvojio niz značajnih nagrada, a Joelu Coenu je donio nagradu za režiju u Cannesu.
 
Scenarij enigmatične drame s elementima trilera Barton Fink (1991.) nastao je tijekom kreativne krize koju su Coeni imali za vrijeme pisanja Millerovog raskrižja, a djelomično je inspiriran biografijama pisaca u Hollywoodu 40-ih godina 20. stoljeća. Njujorški dramski pisac i intelektualac Barton Fink (John Turturro) prihvaća ponudu velikog studija da napiše scenarij B filma o hrvanju i seli u Los Angeles. Suočen s teškom spisateljskom blokadom traži pomoć od etabliranog holivudskog scenarista i zbližava se s dosadnim susjedom Charlijem Meadowsom (John Goodman). Slijedom bizarnih događaja Barton postaje glavni osumnjičenik za niz ubojstava. Barton Fink jedini je film u povijesti Cannesa koji je osvojio sve tri glavne nagrade: za najbolji film, najboljeg redatelja i najboljeg glumca. Ne propustite ga pogledati u petak, 17. svibnja.
 
Kultnu krimi-komediju Veliki Lebowski gledamo u subotu, 18. svibnja. Jeff Lebowski (J. Bridges) kalifornijski je besposličar, zaljubljenik u kuglanje, ispijanje piva i pušenje trave, koji sebe oslovljava imenom Dude. Jedne večeri u stan mu dolaze dvojica provalnika tražeći da im vrati novac koji je njegova supruga potrošila. Kad im objasni da nema suprugu, provalnici uriniraju po Dudeovom omiljenom sagu i odu. Shvativši da su provalnici ustvari tražili bogataša Jeffreya Lebowskog (D. Huddleston), Dude odluči od njega tražiti novi tepih. Lebowski mrzi besposličare, pa istjera Dudea iz kuće. Uskoro, Lebowski ipak pozove Dudea i objasni mu da mu je supruga oteta. Sada moli Dudea da preda otkupninu otmičarima.
 
Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za projekcije filmova iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.
 
 
Više informacija: www.kinokinoteka.hr // www.facebook.com/KinoKinoteka

Aktualno