clanak False

Novi koncertni ciklus u atriju Klovićevih dvora

01.07.2019.
Atriji Galerije Klovićevi dvori, jedna od najljepših i najatraktivnijih lokacija Gornjega grada i ovoga ljeta ugostit će festival klasične glazbe pod nazivom Koncertne večeri u Klovićevim dvorima – Zagrebačke obljetnice. Festival je posvećen renomiranim zagrebačkim ansamblima koji ove godine obilježavaju obljetnice umjetničkog djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni: Zagrebački solisti 65 godina od utemeljenja, Zagrebački kvartet 100 godina, Zagrebački kvartet saksofona 30 godina i Zagrebački gitarski trio 35 godina.

Program festivala obuhvaća raznolik glazbeni repertoar - od baroknih majstora do glazbe 20. stoljeća, a u koncertima vrhunskih interpreta i umjetnika publika će moći uživati od 4. do 10. srpnja 2019. s početkom u 21 sat.  Prvi u nizu koncerata održat će  Zagrebački solisti koji ove godine obilježavaju 65. obljetnicu. Tijekom više od šest desetljeća, pod vodstvom mnogih znamenitih koncertnih majstora, Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini koju redovito prezentiraju u domovini i u svijetu. Ansambl izvodi repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe. Od 2012. Ansambl nastupa uz glasovitog violinista Sretena Krstića kao svojega koncertnog majstora, a ujedno i koncertnog majstora Münchenske filharmonije.
 
Nakon Zagrebačkih solista u Klovićevim dvorima koncert će održati Zagrebački kvartet kojemu je tijekom sto godina djelovanja svoj doprinos dalo  tridesetak glazbenika,  a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan. Zagrebački kvartet odsvirao je  više od  4000 koncerata na svim kontinentima te je snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće.
 
U ponedjeljak, 8. srpnja svoj će 30. rođendan na pozornici Klovićevih dvora slaviti Zagrebačkog kvarteta saksofon. Sastav čine Dragan Sremec, profesor saksofona i prodekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu – sopran saksofon, Goran Merčep, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu – alt saksofon, Saša Nestorović, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i dirigent Big Banda HRT – tenor saksofon te Matjaž Drevenšek, profesor saksofona i prodekan na Akademiji za glazbu Sveučilišta u Ljubljani – bariton saksofon. Repertoar Zagrebačkog kvarteta saksofona obuhvaća klasični repertoar namijenjen kvartetu saksofona te transkripcije i obrade djela različitih glazbenih stilova (od baroka do glazbe 21. stoljeća).
 
Obljetničke koncerte zatvorit će Zagrebački gitarski trio koji čine Darko Petrinjak, István Römer i Goran Listeš. Trio je u svijetu jedinstven po tome što u svojim nastupima uz gitare ponekad rabi i kontrabas. Širok repertoar ansambla obuhvaća djela od razdoblja renesansne do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela koja su za Trio skladali mnogi hrvatski i inozemni autori. 
 
Organizator festivala Grad Zagreb, u suradnji s  Kulturnim centrom Travno, Gradskim uredom za kulturu, Galerijom Klovićevi dvori i Turističkom zajednicom grada Zagreba, poziva sve ljubitelje vrhunske glazbe, kao i cijenjene goste iz svih krajeva svijeta da nam se pridruže na ovogodišnjim Obljetnicama!
 
 PROGRAM KONCERATA
Četvrtak, 4. srpnja
Zagrebački solisti
Sreten Krstić, violina solo i koncertni majstor
65 godina od utemeljenja

Antonio Vivaldi: Četiri godišnja doba

Subota, 6. srpnja
Zagrebački kvartet
100 godina od utemeljenja

Antun Sorkočević: Simfonija za gudače br. 1 u C-duru                                                                                                                                            
Ludwig van Beethoven: Gudački kvartet u D-duru, op. 18, br. 3
Maurice Ravel: Gudački kvartet u F-duru

Ponedjeljak, 8. srpnja
Zagrebački kvartet saksofona
30 godina od utemeljenja 
 
Wolfgang Amadeus Mozart: Kvartet u C–duru br. 19, KV 465, Disonanca
Tomislav Uhlik: Concertino u ljetnu večer        
Elliot Del Borgo: Quartet for Saxophones
Jean Rivier: Grave et Presto
 
Srijeda, 10. srpnja
Zagrebački gitarski trio
35 godina od utemeljenja
 
Antonio Vivaldi (obr. I. Römer): Sonata La Follia RV 63
Antoine de L'Hoyer: Trio br. 2 op. 45
Nikša Njirić: Hommage à Sorkočević
Maurice Ravel (obr. D. Petrinjak): Pavane pour une Infante Défunte
Antonín Dvořák (obr. D. Petrinjak): Tri Slavenska plesa
 
Prodaja ulaznica na ulaznice.hr

 

Aktualno