clanak False

Novi glazbeni izazovi festivala Zagreb Classic - Operni spektakl HNK-a Zagreb u srijedu, a mladi glazbenici orkestra SO DO u četvrtak

02.07.2019.
Sutra, u srijedu 3.7. operni spektakl u izvedbi ansambla Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, a samo dan kasnije, u četvrtak 4.7. mladi glazbenici orkestra SO DO na otvorenoj sceni festivala Zagreb Classic!
 
U srijedu 3.7. u 21:00 Orkestar i zbor Opere HNK-a u Zagrebu pod vodstvom maestra Marcella Mottadellija predstavlja program Opera HNK: Jučer, danas, sutra. Na programu je atraktivni izbor opernih brojeva koji ne smijete propustiti, a na pozornici festivala Zagreb Classic nastupa prava operna reprezentacija: Ljubomir Puškarić, Tomislav Mužek, Sofia Ameli Gojić, Ivana Lazar, Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Siniša Štork, Diana Hilje i Ivo Gamulin.
 
Samo dan kasnije, u četvrtak 4.7. u 20:00 sati festival Zagreb Classic otvara svoju pozornicu mladim glazbenicima okupljenima u dva orkestra udruge SO DO - El Sistema Hrvatska. Projekt El Sistema pokrenut je u Venezueli kao socijalni projekt koji okuplja djecu kroz glazbu, a u Hrvatskoj danas djeluju dva takva orkestra - u Zagrebu i u Istri. Mediji su s velikim zanimanjem popratili njihov nedavni flash mob nastup u Zračnoj luci Franjo Tuđman, a na Trgu kralja Tomislava očekujemo više od 80 mladih glazbenika iz Zagreba i iz Istre.

Opera HNK: Jučer, danas, sutra
 
JUČER
- G. Rossini: Sinfonia iz 'Seviljskog brijača' - Orkestar
- G. Rossini: Cavatina Figara 'Largo al factotum' iz 'Seviljskog brijača' - Ljubomir Puškarić
- G. Verdi: Coro di Zingarelle: 'Noi siamo zingarelle' i Coro di Mattadori spagnuoli: 'Di Madride noi siam mattadori' iz 'Traviate' - Zbor
- P. I. Čajkovski: Arija Lenskoga 'Kuda, kuda' iz 'Evgenija Onjegina' - Tomislav Mužek
 
DANAS
- G. Verdi: Scena i arija Azucene iz 'Trubadura' – Sofia Ameli Gojić i Zbor Opere HNK
- W. A. Mozart: arija Kraljice noći 'Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen'  iz 'Čarobne frule' - Ivana Lazar
- G. Puccini: arija Rodolfa 'Che gelida manina! , arija Mimi 'Si. Mi chiamano Mimi', duet Mimi i Rodolfa 'O soave fanciulla' - Valentina Fijačko Kobić i Tomislav Mužek
- G. Puccini: arija Calafa 'Nessun dorma' iz 'Turandot' - Stjepan Franetović i ženski zbor
 
SUTRA
- G. Puccini : arija Cio-Cio San 'Un bel di, vedremo' iz 'Madama Butterfly' - Valentina Fijačko Kobić
- G. Verdi : 'Va pensiero' iz 'Nabucca' - Zbor
- G. Donizetti: arija Lucie 'Regnava nel silenzio' iz 'Lucia di Lammermoor' - Ivana Lazar
- G. Donizetti: sekstet 'Chi mi frena in tal momento?' iz 'Lucia di Lammermoor' - Ivana Lazar, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić, Siniša Štork, Diana Hilje, Ivo Gamulin, zbor
 
 
Orkestar i zbor Opere HNK u Zagrebu
Koncertne majstorice: Vlatka Peljhan i Mojca Ramušćak
Inspicijentice: Aleksandra Ćorluka i Zrinka Petrušanec
Voditelj umjetničkog studija uloga: Darijan Ivezić
Korepetitori: Vjekoslav Babić, Helena Borović, Nina Cossetto, Silvana Čuljak

O El Sistemi
Projekt formiranja orkestara djece i mladih, poznat kao El Sistema, nastao je 1975. godine u Venezueli kao socijalni pokret kroz glazbu. U metodologiji je integrirano zajedničko učenje glazbe i razvoj društvenih vrijednosti. Iako je glazbena kvaliteta ključna, ona ima jednaku važnost i težinu, kao i socijalni aspekt. Zbog svojih izuzetnih rezultata El Sistema se proširila po cijelom svijetu, pa tako od 2014.  godine djeluje i u Hrvatskoj. Zagrebački El Sistema centar djeluje u okviru udruge SO DO – El Sistema Hrvatska te uz pomoć partnera – Centra za kulturu i informacije Maksimir koji im daje podršku i prostor za rad.

Istarski orkestar je nastao uz pomoć EU fondova prije gotovo tri godine i za sada je drugi SO DO centar u Hrvatskoj. Orkestar je mikro svijet u kojem djeca uče o više aspekata života – zajedničkom stvaranju, međusobnom poticanju, uzajamnom pomaganju, poštovanju jednog prema drugom i osjećaju pripadanja. Zajedničko muziciranje donosi nadahnuće, razvoj mašte i osjećaja za lijepo, a obogaćuje i duhovni razvoj svakog mladog bića, bez obzira na kasnije afinitete ili izbor zvanja. U pogledu društvenog razvoja – djeca svoje slobodno vrijeme provode učeći glazbu i izgrađujući svoju osobnost, duhovnost i intelekt u pozitivnom smjeru. Kroz to im se pruža mogućnost da svoje potencijale, talente i vrijeme usmjere u pozitivan način izražavanja, u komunikaciju i druženje sa svojim vršnjacima, kao i ostalim starosnim skupinama.

U kulturnom pogledu – razvijaju se u kulturne i glazbeno obrazovane mlade ljude, bez obzira da li glazba postaje njihova profesija ili odabiru neki drugi životni put. Jedna od premisa rada udruge je da kultura izgrađuje karakter i osobnost, te da  svaka osoba koja je u tom pogledu educirana, pozitivno doprinosi društvu u budućnosti. Sudjelovanje u programu „El Sistema“ za sve polaznike je besplatno, inkluzivno i ne-selektivno, i tako svima dostupno. Udruga SO DO – El Sistema Hrvatska poziva sve Zagrepčane i goste Grada na Zagreb Classic – "Stišajte Svijet, poglasnite muziku i pridružite nam se"!

 

 

Aktualno