clanak False

Novi digitalni program Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb

07.04.2020.
Muzej suvremene umjetnosti  pokrenuo je virtualni program pod nazivom MSU NON STOP (#MSUnonStop), koji se može pratiti putem njihovih društvenih mreža (Facebook, Instagram i YouTube), u sklopu kojega svakodnevno nastavljaju donositi ono najbolje od domaće i strane suvremene umjetnosti. MSU kino, u suradnji s Kinom Metropolis i mrežom MUBI, omogućilo je online gledanje brojnih filmova u sljedeća tri mjeseca, dostupnih na poveznici ovdje.
 
Putem online platformi predstavljaju radove iz svojih bogatih zbirki, prisjećaju se brojnih izložbi iz duge povijesti MSU-a, a kroz seriju filmova Kluba mladih upoznaju publiku i s pojedinim radovima „iz drugog kuta“. Predstavljaju također i zanimljive knjige koje se mogu prolistati online, projekte i virtualne video igrice poput „Avanture Vita i Nade“ putem koje se mlađa publika (ali i ona starija) može na interaktivan način upoznati s jednom od Zbirki i umjetničkim radovima Vjenceslava Richtera. Pokrenuli su i nove edukativne programe poput ciklusa „MSU priručnik za početnike“ u sklopu kojeg MSU edukacija u kratkoj formi i na jednostavan način znatiželjnoj publici tumači određene pojmove s kojima se susreće prilikom upoznavanja umjetničkih radova iz našeg fundusa, kako bismo olakšali njihovo razumijevanje te ujedno potaknuli na razmišljanje o suvremenoj umjetnosti.
 
PROGRAM:
Ponedjeljak, 6.4.2020.
Predstavljamo kratki film koji će vas odvesti „iza kulisa“ Odjela zaštite i restauracije Muzeja suvremene umjetnosti putem kojeg ćete saznati kako su se restaurirala djela Miroslava Šuteja uoči umjetnikove velike retrospektive u Muzeju.
Utorak, 7.4.2020.
Donosimo vam opsežnu digitaliziranu arhivu konceptualnih i neoavangardnih umjetničkih praksi, projekt pod nazivom Digitizing ideas, koji je inicirao MSU.
Srijeda, 8.4.2020.
Iz naše zbirke Marginalne umjetnosti izdvajamo i predstavljamo svojevrstan otok slikara, ali i pisca, pjesnika i filozofa Drage Trumbetaša – instalaciju „Arhipelag gastairbeiter“, odnosno Trumbetaševu sobicu u kojoj je živio za vrijeme boravka u Frankfurtu gdje je radio kao „gastarbeiter“.
Četvrtak, 9.4.2020.
Možda ne biste očekivali, no i u Muzeju suvremene umjetnosti, u Zbirci Benka Horvata čuvamo jednu vrijednu „Posljednju večeru“, kasnorenesansnog talijanskog autora Pietra Daminija, koju ćemo vam prigodno predstaviti na Veliki četvrtak.
Petak, 10.4.2020.
Nastavljamo s predstavljanjem radova iz fundusa Muzeja „iz drugog kuta“ iz perspektive Kluba mladih MSU-a. Ovoga puta Klub će predstaviti eksperimentalno dokumentarni film „Spomenik“ umjetnika Igora Grubića.
Subota, 11.4.2020.
Prisjetit ćemo se otvorenja velike retrospektive umjetnice Vlaste Delimar, jedne od najistaknutijih hrvatskih suvremenih umjetnica, koja se tijekom održavanja izložbe „To sam ja“ 2014. uselila i boravila u Muzeju punih 100 dana.
Nedjelja, 12.4.2020.
Kako se već uvriježilo, na kraju tjedna, u našem fotografskom kvizu vodimo vas u „šetnju“ krajevima Hrvatske i nekim minulim vremenima kroz opus legendarnog zagrebačkog fotografa Toše Dabca.
 

Aktualno