clanak False

Nastavak ciklusa Nova filmska produkcija u kinu Kinoteka

06.05.2019.
Od 7. do 11. svibnja u kinu Kinoteka na programu je izbor aktualnih filmova iz europske i američke produkcije. Tako se na ovotjednom repertoaru nalaze Kavalir s pištoljem s Robertom Redfordom, Caseyjem Affleckom i Sissy Spacek u glavnim ulogama, Benov povratak u kojem briljiraju Julia Roberts i Lucas Hedges, rumunjski Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari koji potpisuje Radu Jude, jedan od najcjenjenijih europskih redatelja današnjice, poljski Lice i Stanlio i Olio, ekranizacija istinite priče o najvećem holivudskom komičarskom duetu.
 
Program započinje u utorak, 7. svibnja filmom Kavalir s pištoljem. Temeljen na istinitoj priči o Forrestu Tuckeru (Redford), film prati njegov odvažan bijeg iz zatvora San Quentin u dobi od 70 godina, sve do niza pljački bez presedana koje su zbunile predstavnike zakona i zadivile javnost. Neprestano mu se za petama nalaze detektiv John Hunt (Affleck) koji pomalo postaje očaran Forrestovom predanošću poslu te žena (Spacek) koja ga voli unatoč njegovoj izabranoj profesiji.
 
Benov povratak na rasporedu je u srijedu, 8. svibnja. Nakon što se 19-godišnji Ben Burns (Hedges) na iznenađenje svoje obitelji neočekivano vrati kući, sve se promijeni. Njegova majka Holly (Roberts) oduševljena je ponovnim susretom sa sinom, ali i zabrinuta s obzirom na njegovu prošlost povezanu s drogom, dok njegova sestra i očuh strahuju da će im se životi ponovno uzburkati, kao što je to uvijek slučaj s Benovim povratkom. Tijekom sljedeća dvadeset i četiri sata nove istine biti će otkrivene, a majčina neupitna ljubav prema sinu bit će testirana do krajnjih granica…
 
Dva dana zaredom gledamo europske filmove, s potpisom rumunjske i poljske produkcije. Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari prikazuje se u četvrtak, 9. svibnja, dok je petak, 10. svibnja rezerviran za Lice.
 
U svom najnovijem filmu Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari Radu Jude ponovno stavlja naglasak na grijehe prošlih generacija koje još uvijek opasno zagađuju društvo. Mladi umjetnik planira rekonstruirati povijesni događaj iz 1941. godine tijekom kojeg je rumunjska državna administracija putem vlastite vojske odlučila etnički očistiti istočnu frontu. Koristeći beskompromisnu naraciju u maniri velikog Godarda, ovaj film demonstrira da počinjenje brutalnih zločina nije jedini put do barbarizma.
 
Film Lice prati Jaceka koji uživa u svojoj egzistenciji otkačenog nespretnjakovića u prilično uštogljenoj okolini, no njegov život naglo se mijenja uslijed teške nesreće koju doživljava na poslu, a koja ga u potpunosti unakazi. Jacek postaje prva osoba u zemlji kojoj je presađeno lice i kao takav privlači veliku pažnju medija. No, premda ga svi slave kao nacionalnog junaka i mučenika, on samog sebe u ogledalu više ne prepoznaje.
 
Subotu, 11. svibnja, provedite uz Stevena Coogana i Johna C. Reillyja koji tumače Stanlija i Olija, dvije jedinstvene filmske ikone u srdačnoj priči o onome što će u konačnici postati oproštajna turneja ovog nezaboravnog para. Premda je zlatna era njihovih nastupa davno iza njih, Stanlio i Olio upuštaju se na turneju po Britaniji i Irskoj. Unatoč pritisku užurbanog rasporeda i uz podršku svojih odanih supruga, ljubav dvojice komičara prema nastupima, kao i odanost koju osjećaju jedan prema drugome, pomoći će im da izdrže sve prepreke i zauvijek osiguraju mjesto u srcima svoje uvijek vjerne publike.
 
Matineja za najmlađe i ovaj tjedan donosi sinkroniziranog Gospodina Linka: U potrazi za skrivenim gradom. Umoran od usamljeničkog života na pacifičkom sjeverozapadu, Gospodin Link angažira neustrašivog istraživača Sir Lionela Frosta da ga odvede na putovanje kako bi pronašao svoje davno izgubljene rođake u bajkovitoj dolini Shangri-La. Zajedno s avanturisticom Adelinom Fortnight, ovaj neustrašivi trojac istraživača naići će na mnogobrojne opasnosti i prepreke tijekom putovanja na drugi kraj svijeta te shvatiti da ponekad možeš pronaći obitelj na mjestima na kojima bi se najmanje nadao.
 
Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim subotnje matineje koja se prikazuje u 11 sati. Cijena ulaznice za matineju iznosi 15 kn, a za večernje projekcije 20 kn. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.
 
Više informacija: www.kinokinoteka.hr // www.facebook.com/KinoKinoteka

Aktualno