clanak False

Najveće kolo - 49. Vinkovačke jeseni

Gradonačelnici Zagreba i Vinkovaca Milan Bandić i Mladen Karlić prisustvovali su predstavljanju projekta Najveće kolo, dijela programa 49. Vinkovačkih jeseni.
10.09.2014.


Predstavljanju projekta Najveće kolo, koje će se u nedjelju 21. rujna plesati na Trgu bana Josipa Jelačića kao dio programa Vinkovačkih jeseni, prisustvovali su gradonačelnici Zagreba i Vinkovaca Milan Bandić i Mladen Karlić.


Zagrebački gradonačelnik istaknuo je tri najvažnija razloga zašto se hrvatska metropola uhvatila u šokačko kolo. Kao prvi naveo je da je Hrvatska prema UNESCO-voj ljestvici nematerijalne kulturne baštine peta zemlja svijeta: Europu oplemenjujemo onim što se zove hrvatska tradicijska kultura. Mi imamo svoju povijest, kulturu, tradiciju i običaje. Mi smo stari europski narod i na to smo ponosni. Kao drugi razlog naveo je važnost turističke promidžbe i afirmacije hrvatske baštine, a za kraj, istaknuo je: Ono najvažnije, po meni, je da cijenimo svoje i da demonstriramo hrvatsko zajedništvo na djelu.


Uz zahvalu gradonačelniku Bandiću na stalnoj potpori, gradonačelnik Grada Vinkovaca Mladen Karlić, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije, naglasio je kako je ideja okupiti svo hrvatsko folklorno bogatstvo da bi ga u ovim modernim vremenima pokazali našim mladima i tako prenijeli u budućnost te dodao: Cilj Vinkovačkih jeseni je uvijek bio da unesu radost u srca svih građana i da pokažu jedinstvo i zajedništvo hrvatskog naroda kroz našu bogatu tradicijsku kulturu, kroz bogate nošnje, kroz nešto što nema nijedan narod u Europi, a usudio bih se reći i u svijetu. Zbog toga je ova manifestacija jedinstvena i posebna.


Kako se čulo, Najveće kolo zaplesat će se 21. rujna u 11,45 sati na glavnome zagrebačkome trgu – u isto vrijeme kad će se plesati i u Vinkovcima te diljem Lijepe naše. To šokačko kolo simbol je hrvatskog zajedništva u čuvanju bogate tradicije te predstavlja finale 49. Vinkovačkih jeseni, a pozivu su se, među prvima, odazvali KUD-ovi grada Zagreba. Tako će, u organizaciji ZAFAZ-a, na Trgu nastupiti 30-ak zagrebačkih kulturno-umjetničkih društava, a pozvani su i svi Zagrepčani i njihovi gosti koji se žele priključiti Kolu.


Uz gradonačelnike, najavi događanja prisustvovali su i tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković te predsjednik ZAFAZ-a Drago Topolovec.


Gradske vijesti - 2014.