clanak False

Konferencija za novinare - Službeni posjet Sarajevu

Gradonačelnikov posjet Sarajevu mogu opisati kao čin dobre volje usljed imenovanja, pa oduzimanja titule počasnim građaninom Sarajeva.

11.04.2014.


Nakon službenog posjeta Sarajevu na poziv gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića, a u povodu 6. travnja, Dana Grada Sarajeva, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić održao je konferenciju za novinare u društvu s članovima zagrebačkoga izaslanstva, predstavnicima bošnjačkih zajednica i društava koje je predvodio predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod Ervin Jahić.
 
Gradonačelnikov posjet Sarajevu mogu opisati kao čin dobre volje usred nezgodnih i pomalo čudnih okolnosti koje su uslijedile najprije njegovim imenovanjem počasnim građaninom Grada Sarajeva a potom oduzimanja titule – rekao je predsjednik Preporoda, zahvalivši gradonačelniku Bandiću na časti koju im je priuštio uključivši ih u službenu delegaciju Grada Zagreba koja je, kako je rekao, u Sarajevu svugdje doživljavala iskaze dubokog prijateljstva: 

Prilikom posjeta obišli smo sve važne političke, vjerske, kulturne i intelektualne adrese koje su stvarna snaga toga grada rekao je Ervin Jahić, nadodavši da Bošnjaci u zagrebačkom gradonačelniku vide iskrenog i nedvosmislenog prijatelja zajednice, simbolično ga usporedivši s mostom – ćuprijom koji spaja i pored kojega se, s bilo koje strane čovjek prilazio, uvijek jednako dobro osjeća.
 
Naglasivši da mu nisu potrebna priznanja, gradonačelnik Bandić je podvukao da su Zagreb i Sarajevo gradovi prijatelji, te da je kolegi Komšiću na susretu u Sarajevu predao poziv da posjeti Zagreb za Dan grada Zagreba i Dan oslobođenja, te pozvao na ljetovanje u jednom od gradskih odmarališta na moru 150 djece iz prijateljskoga grada i to 50 najboljih učenika, 50 najboljih studenata i 50 mališana iz najpotrebitijih obitelji. 

Iz niza susreta u Sarajevu, na presici je izdvojen onaj s predstavnicima Hrvatskog kulturnog društva Napredak koji su gradonačelnika Bandića proglasili svojim doživotnim članom. Plaketu mu je uručio predsjednik Društva prof.dr. Franjo Topić. 

Također,među ostalim, gradonačelnik Bandić susreo se u Uredu Reis ul Uleme s Muftijom sarajevskim Huseinom ef. Smajićem, te s vodećim ljudima Bošnjačkog instituta i s predstavnicima sarajevske kulturne scene. 

Govoreći o dojmovima iz Sarajeva, gradonačelnik Bandić spomenuo je crticu koja mu se posebno urezala u sjećanje i koju neće zaboraviti: na prelasku mosta prema Sarajevskome muftiji, zaskočio ga je čovjek koji je nasred ceste zaustavio auto u kojemu je ostavio suprugu i djecu, poljubio ga i ispričao za ovo što su mu napravili, te u odlasku prema automobilu dodao da ga Sarajevo voli. 

Na presici su sudjelovali i zamjenik pročelnice Gu za zdravstvo i predsjednik vijeća Albanaca za Grada Zagreb i predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zagreb Gzim Redžepi, posebni viši savjetnik gradonačelnika Harun Omerbašić, predsjednik SDA Hrvatska i gradski zastupnik Mirsad Srebrniković, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske Sead Berberović i član izvršnog odbora Medžlisa islamske zajednice u Zagrebu Zlatko Hasanbegović.


Gradske vijesti - 2014.