clanak False

Konferencija za novinare - Prvi poslovni forum Zagreb - Priština

Nakon Prvog poslovnog foruma Zagreb- Priština gradonačelnik Bandić, sa suradnicima, održao je konferenciju za novinare.
24.03.2014.

Nakon vrlo uspješnog Prvog poslovnog foruma Zagreb – Priština održanog u glavnom gradu Kosova, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, održao je konferenciju za novinare na kojoj su iznijeti detalji susreta.
Kako se čulo, u Prištini su uspostavljeni kontakti hrvatskih i kosovskih gospodarstvenika, te potvrđeno prijateljstvo Zagreba i Prištine koje je 2012. formalizirano potpisivanjem Sporazuma o suradnji. 

Primljeni smo srdačno i prijateljski. Razgovarali smo o funkcioniranju gradova, aktualnim projektima kao i mogućnostima proširivanja suradnje . Sudeći prema odazivu gospodarstvenika, 21 s hrvatske i 30 s kosovske strane, ali i prema uspostavljenim kontaktima Forum je potvrdio da su gradovi pokretači razvoja svojeg okruženja, i stoga je naš zadatak, kao prvih ljudi izvršne vlasti glavnih gradova, otvoriti vrata za suradnju i poduzetništvo poslovnim ljudima, rekao je gradonačelnik, naglasivši kako Grad Zagreb vrlo rado dijeli svoja pozitivna iskustva i primjere dobre prakse s gradovima koji za to pokažu interes kao što je slučaj s Prištinom. 

Forum je bio prigoda i za prvi službeni susret gradonačelnika Zagreba s gradonačelnikom Kosova Shpendom Ahmetijem koji je početkom godine preuzeo dužnost, a uz gradonačelnike susretu su prisustvovali veleposlanik RH Zoran Vodopija te predsjednik Kosovsko – hrvatskog kluba Zeki Gashi. 

U sklopu Foruma održani su sastanci po resorima članova službenih izaslanstava Zagreba i Prištine, te koordinacija gospodarstvenika iz Hrvatske i Kosova pozvanih na Forum. Teme Foruma bile su: 

o urbano planiranje,
o infrastruktura,
o izrada studija i planova,
o upravljanje osvjetljenjem grada i ekonomično korištenje energije,
o planiranje ekoloških zona oko grada i zelenih površina,
o razvoj modela integriranog urbanog transportnog sustava,
o ustroj i organiziranje javnih poduzeća,
o iskustva u upravljanju javnim zdravstvom,
o gospodarska suradnja i partnerstvo dvaju gradova

Na susretu u Prištini dogovoreno je da će za oko dva tjedna u Zagreb doći prvo izaslanstvo glavnoga grada Kosova kako bi se pobliže upoznalo s načinom financiranja ZG Holdinga, posebno sa sustavom naplate parkinga koji u Prištini ne postoji i za koji su pokazali veliki interes. Također, zainteresirani su i za iskustva u organizaciji javnog gradskog prometa. 

Uz gradonačelnika Bandića u izaslanstvu Grada Zagreba bili su njegovi resorni suradnici: Jadranka Veselić Bruvo, Marijan Maras, Mirka Jozić, Mirna Šitum, Gzim Redžepi, Ivan Tolić, Zvonimir Šostar, Mate Kraljević, Štefica Mihalić i Dinko Sinčić.


Gradske vijesti - 2014.