clanak False

Konferencija za medije Gradskog ureda za kulturu - najavljeni novi projekti i suradnja ustanova i nezavisne scene

08.10.2020.
Unatoč nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji  grad Zagreb živi bogatu kulturnu jesen. Otvorena su dva značajna filmska festivala – Animafest i ZagrebDox, u Galeriji Klovićevi dvori otvorena je  izložba „Ars et Virtus Hrvatska-Mađarska. 800 godina zajedničke kulturne baštine“ , a  sutra u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagrebačka filharmonija premijero izvodi Wild Symphony koju je skladao Dan Brown -  najavljeno je na konferenciji za medije Gradskog ureda za kulturu održanoj u četvrtak, 8. listopada u Muzeju suvremene umjetnosti.

Prema riječima pročelnice Ureda Milane Vuković Runjić  još jedan veliki događaj za kulturu našeg grada otvaranje je  muzejske čuvaonice Hrvatskoga  prirodoslovnog muzeja u Petruševcu koja se proteže na gotovo 2.000 četvornih metara i u kojoj će biti pohranjeno više od 1,5 milijuna predmeta iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

„ Muzejske čuvaonice su goruća tema kojom smo se bavili i prije pandemije i potresa, a  zagrebački muzeji će uskoro dobiti i još jedan depo i to u paviljonu 34 na Zagrebačkom Velesajmu gdje će svoju građu moći pohraniti Muzej za umjetnost i obrt i Školski muzej koji su također oštećeni u potresu“, rekla je pročelnica Vuković Runjić naglasivši kako su sva sredstva za uređivanje čuvaonice u Petruševcu  osigurana u Proračunu Grada Zagreba, preko Gradskoga ureda za kulturu, i to u iznosu od oko 15,5 milijuna kuna.

Govoreći o suradnji nezavisnog sektora s ustanovama u kulturi pročelnica je podsjetila kako je i  prije stupanja na snagu Zaključka, koji je vezan uz pomoć nezavisnoj sceni izglasala Gradska Skupština, Gradski ured za kulturu dogovorio sa svojim ustanovama  da otvore svoja vrata nezavisnoj sceni.  

„ Poticali smo suradnju naših ustanova međusobno, budući su nažalost neke od njih stradale u potresu, no paralelno smo fokus stavili i na one najkrhkije – nezavisnu scenu – kojoj smo  i prije Zaključka Skupštine otvorili vrata naših ustanova“, rekla je Vuković Runjić.
 
Istaknula je i kako je od lipnja do danas realizirano više od stotinu  termina za nezavisnu scenu  kako u centrima za kulturu  tako i u kazalištima te Maloj dvorani Vatroslav Lisinski.

„ U skladu s već navedenim i sa Zaključkom  Skupštine Grada o besplatnim prostorima za nezavisnu scenu  Gradski ured za kulturu refundira sve troškove“, istaknula je pročelnica te je pozvala umjetnike da konzumiraju termine  i u onim gradskim ustanovama kojima se još nisu javili.
 
O projektu Zagrebačka muza u sklopu kojega je objavljen natječaj za roman o zagrebačkom potresu govorio je ravnatelj Kulturno informativnog centra Petar Bujas.

„ Natječaj za književno stvaralaštvo u sklopu projekta Zagrebačka muza, točnije za tri stipendije, zatvoren je u rujnu i sa zadovoljstvom mogu reći da je pristiglo dosta prijava, a tko su dobitnici saznat ćemo tijekom ovog mjeseca“, rekao je Bujas te najavio kako projekt Zagrebačka muza ide dalje te će biti raspisan i novi natječaj.

 „ Javni poziv bit će raspisan u studenom, a Kulturno informativni centar uz pomoć Gradskog ureda za kulturu financirat će snimanje kratkih filmova “, rekao je Bujas.

Aktualno