clanak False

Konferencija Gradskog ureda za kulturu u Muzeju suvremene umjetnosti

24.04.2020.
Aktualna pitanja vezana uz kulturu te utvrđivanje materijalne i nematerijalne štete  uzrokovane pandemijom  virusa COVID-19 i potresom, bila su tema konferencije za medije Gradskog ureda za kulturu održane u petak, 24. travnja u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti u kojem je Ured privremeno smješten.

Podatke vezane uz broj oštećenih ustanova u kulturi predstavila je na konferenciji pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić.
„Od kada su nas pogodile ove dvije katastrofe Ured za kulturu radio je u otežanim uvjetima kako bi smo čim prije premostili ovo teško razdoblje. Djelatnici Ureda obišli su većinu ustanova u kulturi, a posebno najviše stradale objekte te radimo na omogućavanju djelovanja istih. Posebno se brinemo i za muzejsku građu koje je nastradala te za koju je potrebno pronaći depoe“, rekla je pročelnica Vuković Runjić dodajući kako je Gradski ured za kulturu od Zagrebačkog velesajma zatražio privremeno ustupanje neke od hala ili paviljona.

Govoreći o oštećenjima gradskih ustanova u kulturi istaknula je kako su  najteže nastradali prostori  Muzeja za umjetnost i obrt,  zatim Arheološki muzej, Hrvatski prirodoslovni muzej, Umjetnički paviljon, Kazalište Komedija, Knjižnica M.J.Zagroke na Krvavom mostu i Hrvatski školski muzej.

„Tridesetdevet ustanova prijavile su nastalu štetu uslijed potresa na ukupno 91 objektu. Do sada je izvršen brzinski pregled statičara na njih 29, od kojih je devet označeno žutom bojom (među njima je i Hrvatski školski muzej koji je djelomično označen crvenom bojom). Ostalih 20 pregledanih objekata i prostora je označeno zelenom bojom, odnosno proglašeno je uporabljivim“, rekla je pročelnica Ureda za kulturu dodajući kako ukupna vrijednost prve procjene nastale štete na građevinama, opremi i fundusu iznosi  140.000.000,00 kn .

Istaknula je kako Gradski ured za kulturu  intenzivno radi i na pronalasku dodatnih izvora financiranja obnove kulturnih ustanova poput  EU fondova, ali i mogućnostima eventualne alokacije unutar postojećih osi financiranja.
Nastavno na navedene okolnosti, a u cilju ublažavanja negativnih učinaka na kulturni sektor te imajući u vidu financijske mogućnosti Grada Zagreba, Gradski ured za  kulturu poduzet će  niz aktivnosti vezanih u zaštitu dinamične i kvalitetne kulturne scene kojom se Zagreb ponosio ovih godina.

„Sukladno odluci gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića od 7. travnja 2020., o Mjerama privremene obustave izvršavanja Proračuna Grada Zagreba za 2020. Gradski ured za kulturu privremeno je obustavio isplatu sredstava odobrenih osnovom utvrđenog programa Javnih potreba u kulturi za 2020. godinu.  Usprkos tome, intenzivno komuniciramo s našim korisnicima te posebnu pažnju obraćamo na nezavisnu scenu tj. kulturne djelatnike koji nisu zaposleni u našim ustanovama te time nemaju osigurana redovna primanja. Oni će nam biti prioritet i pri isplatama sredstava čim to bude moguće“, rekla je pročelnica Ureda za kulturu dodajući i kako Ured podržava sva  nastojanja i napore kojima umjetnici i kulturne ustanove omogućavaju dostupnost kulturnih sadržaja na digitalnim platformama.

Odgovarajući na pitanja novinara vezno uz Kulturno informativni centar kojemu je dodijeljen na korištenje objekt „ Kino Europa“ pročelnica je kazala kako je riječ o gradskoj ustanovi u kulturi kojoj je osnivač Grad Zagreb te koja djeluje još od 1964. godine i bavi se upravo kulturnim menadžmentom. „ Dati takvoj ustanovi kino na upravljanje prilično je logičan potez. KIC je gradska ustanova i zato ne treba plaćati najam“, rekla je pročelnica Vuković Runjić dodajući kako je, s obzirom da je u tijeku obnova prostora kina, bilo nužno odrediti krajnjeg korisnika. Napomenula je i kako će KIC  ubuduće komunicirati s javnošću sva pitanja vezana uz proces obnove kina Europa. 
 
O online programima koje provode govorila je na konferenciji za medije i ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Snježana Pintarić te je ujedno i najavila kako će Muzej, u partnerstvu s Gradskim uredom za kulturu, uskoro raspisati Natječaj za najbolji digitalni projekt u kulturi. Na natječaj će se moći prijaviti samostalni umjetnici, udruge i ustanove, a kriteriji će uskoro biti objavljeni na web stranicama Muzeja. Ravnateljica Pintarić najavila je i kako Muzej za posjetitelje otvara svoja vrata već u utorak, 28. travnja.

Nove projekte najavio je i ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski Dražen Sirišćević. „ Iako su nam zbog pandemije i potresa ulazi u dvorani zatvoreni mi smo odlučili pronaći izlaz i našli smo ga kroz projekt koji smo nazvali – Lisinski na otvorenom. Postavit ćemo na terasu dvorane velike zvučnike i puštati glazbu 24 sata“, najavio je Siriščević.

Aktualno