clanak False

Kineska predstava 'Ratnički ples' u ZKM-u

02.09.2019.
U sklopu održavanja Hrvatsko-kineske godine kulture i turizma, 10. i 11. rujna u Zagrebačkom kazalištu mladih održat će se gostovanje kineske predstave 'Ratnički ples' (The Martial Dance). 
 
Kao što su se borilačke vještine rodile iz želje da okončamo rat, ples se rodio iz ljubavi prema glazbi. Svladavanjem napada i obrane, majstori borilačkih vještina traže vezu između sebe i izvanjskog svijeta. Postizanjem ravnoteže između pokreta i nepomičnosti, plesači tijelima istražuju duhovna pitanja i dvojbe.
 
Kineska riječ za „ples” i „borilačku vještinu” jednako se izgovara. Iako se ta dva umijeća razlikuju u načinu izražavanja, u duhu se spajaju: oba slijede niz pravila da sjedine naše tjelesno i duhovno biće.
 
Kao što se iz naziva „ratnički ples” da zaključiti, plesom se stvara bešavno, cjelovito djelo. Kineske borilačke vještine pokazuju se svijetu putem suvremenog plesa da bi predstavljale, razvijale, inovirale i promovirale jedinstveni istočnjački identitet.
 
Zhao Liang jedan je od pionira suvremenog plesa u Kini. Plesač i redatelj, jedan je od rijetkih koji su svladali i tjelesne i kreativne vidove plesa. Zhao Liang istražuje odnose neba, zemlje i ljudskog roda te motive iz tradicionalne kulture uobličuje u umjetnički koncept oživljavajući ih na pozornici. Rušeći ograde među različitim stilovima, kombinira ples, vizualne umjetnosti i kazalište. Vješto spajajući zapadnjački suvremeni ples, istočnjačku filozofiju i estetiku te psihologiju, njegovi radovi nadilaze ono što se uobičajeno smatra suvremenim plesom. Riječi im nisu potrebne. Komuniciraju izravno s dušom gledatelja.Jedinstveni stil i kreativni jezik Zhaoa Lianga plod su brojnih godina putovanja svijetom. Izvan Kine nazivaju ga „pastirom s Istoka” i prvi je kineski plesač koji je nagrađen Rimskom nagradom za suvremeni ples. U Kini ga hvale kao duhovnog plesača osebujna istočnjačkog stila i autentična koreografskog talenta.
 
Skupinu Zhao Liang ART osnovali su 2012. strastveni ljudi spremni uputiti se kamo ih ples odvede. Glavna svrha skupine stvaranje je i izvođenje predstava suvremenog plesa i dosad je kreirala sedam snažnih plesnih djela. Usavršavajući svoju umjetnost, skupina je postigla i komercijalni uspjeh, što je čini rijetkom pojavom u svijetu kineskog plesa.

Više informacija na poveznici ovdje.
 

Aktualno