clanak False

Izložba “Sprang - moda iz okvira” u Etnografskom muzeju

27.08.2019.
U Etnografskom muzeju u utorak,  27. kolovoza otvorena je izložba “Sprang – moda iz okvira”, tekstilna tehnika brončanog doba u suvremenom dizajnu.

Izložba predstavlja ručno pletenu odjeću izrađenu sprang tehnikom, čija je osnovna karakteristika pletenje prstima. Od prapovijesti, tijekom srednjega vijeka, pa sve do današnjih dana, tehnika je u svojoj osnovi ostala praktično nepromijenjena. Autorski odjevni predmeti koji su inspirirani poviješću i začudnim bojama prirode na izložbi oživljuju i dočaravaju ljepotu stilova u raznovrsnosti uzoraka. Haljine, pokrivala, kapice, kao i višefunkcionalna odjeća, svojom osebujnošću i kombinacijom boja pomiču nas u pomalo mističan međuprostor koji ujedinjuje minula doba sa suvremenim dizajnom i nadahnjuje nas u svakome pogledu.

O autorici izložbe:

Sylva Antony Čekalová rođena je 1978. godine u Pragu, gdje živi i radi. Po profesiji je restauratorica kaljevih peći. Nekoliko godina dolazi u Hrvatsku restaurirajući jedinstvene renesansne kaljeve peći koje se nalaze u dvorcu Veliki Tabor. Iako je Sylvina profesija keramika i restauriranje, od djetinjstva se bavi i glazbom. Proučava i različite tekstilne tehnike i stare zanate, a u svojem se radu najčešće služi upravo prapovijesnim sprang pletenjem. Održavajući radionice i predavanja na kojima predstavlja tehniku, u mnogima je pobudila ljubav prema njoj. Uvjerena je da je ta predivna drevna tehnika potpuno suvremena te da su njezine tajne, kao i mogućnosti koje pruža, još uvijek nedovoljno otkrivene. Želi da tehnika spranga probudi u gledatelju želju za razotkrivanjem kako bi zanimanjem za nju dobila pažnju koju i zaslužuje.

Izložba ostaje otvorena do 22. rujna 2019.

Aktualno