clanak False

Izložba fotografija "Hirošima i Nagasaki - Bol i hrabrost" u Arheološkom muzeju

11.10.2019.
U Arheološkom muzeju u Zagrebu u utorak, 15. listopada u 19 sati otvara se izložba fotografija „Hirošima i Nagasaki – Bol i hrabrost“. Memorijalni muzej mira u Hirošimi, Hrvatski PEN centar, i Arheološki muzej u Zagrebu postavljaju ovu izložbu kako bi se odala počast sjećanju na žrtve atomske bombe i probudila svijest o opasnosti nuklearnog naoružanja.

„Hiroshima i Nagasaki - dva napredna, gusto naseljena grada, dva grada ptica, parkova... i još mnogo šire, dublje! ... U kolovozu 1945. godine oba grada su pretvorena u prah. Ali razaranje nije bilo konačno i dovršeno. Sve posljedice još nisu bile poznate. To se nije dogodilo samo od sebe – to smo prouzročili mi ljudi, svladavši napokon umjetnost potpunog uništenja. Samuraj postaje majstor borilačkih vještina u trenutku kada ovlada umjetnošću „neubijanja“. Možemo li vjerovati sebi? Ostaje li još vremena?'', riječi su Horija Takeakija, potpredsjednika Međunarodnoga PEN-a, u uvodnom tekstu izložbe.

Na 51. međunarodnom susretu pisaca na Bledu u Sloveniji, u travnju 2018. godine, predstavnici četrdeset PEN centara svijeta izradili su Rezoluciju protiv nuklearnog oružja, dokument koji je jednoglasno donesen na Kongresu Međunarodnoga PEN-a u Puneu, u rujnu 2018. godine i proslijeđen u Ujedinjene narode.

Hori Takeaki, bliski suradnik Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi, japanskog PEN centra i potpredsjednik Međunarodnoga PEN-a, izjavio je "... oni koji nastavljaju razvoj nuklearnog naoružanja imaju zle namjere dok, s druge strane, žrtve A-bombe potiču ideju trajnog mira u ime dostojanstva svih preostalih bića na Zemlji..."
Gospođa Wada Kahori, predstavnica Memorijalnog muzeja mira u Hirošimi, poslala je poruku: "Jedna atomska bomba neselektivno je ubila desetine tisuća ljudi duboko narušavajući i mijenjajući živote preživjelih. Kroz stvari koje su ostavile žrtve, artefakte bombardiranja, svjedočanstva preživjelih i druge izloške, Memorijalni muzej mira u Hirošimi svijetu prenosi sve strahote i neljudsku prirodu nuklearnog oružja šireći poruku - Nema više Hirošime".

Prije Zagreba izložba je bila postavljena u Nacionalnom muzeju suvremene povijesti u Ljubljani.

Aktualno