clanak False

Izložba Faust Vrančić u kontekstu europske baštine

09.11.2018.
Povodom obilježavanja Europske godine kulturne baštine ove će godine prvi puta u Italiji biti postavljena izložba reprezentativnih djela Fausta Vrančića pod nazivom Faust Vrančić u kontekstu europske baštine. Sastoji se od dvije cjeline ostvarene kao zajednički projekt Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.
 
Velik doprinos ovog istinskog hrvatskog velikana bit će prezentiran talijanskoj javnosti zahvaljujući suradnji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Veleposlanstva Mađarske pri Svetoj Stolici i Mađarskoj akademiji u Rimu, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
 
Izložba će biti otvorena 13. studenog 2018. u 17 sati u Mađarskoj akademiji u Rimu, Via Giulia 1, uz održavanje okruglog stola na kojem će sudjelovati istaknuti znanstvenici iz Mađarske (prof. Adriano Papo) i Hrvatske (dr.sc. Marijana Borić i dr.sc. Anja Nikolić Hoyt) koji će govoriti o Vrančićevom stvaralaštvu. Posjetitelji će moći razgledati izložbu sve do 7. prosinca 2018.
 
Izložba ima cilj predstaviti djela našeg poznatog hrvatskog humanista, izumitelja, diplomata, biskupa, svestranog „renesansnog čovjeka“, homo universalis-a, pravog erudita. Faust Vrančić rođen je u Šibeniku (1551.) no veći dio života i djelovanja proveo je u Hrvatsko-Ugarskom kraljevstvu, Habsburškom carstvu te Mletačkoj i Papinskoj državi. Vrančić prelazi granice svog nacionalnog identiteta stvarajući djela koja su namijenjena ujedinjenju duha onodobne, ali i današnje Europe. Njegova djela dala su doprinos razvoju europske vjerske, znanstvene i kulturne baštine. Na izložbi će biti prikazana reprint izdanja Vrančićevog Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmati[c]ae et Ungaricae (Rječnik pet najuglednijih jezika Europe, latinskoga, talijanskoga, njemačkoga, dalmatinskoga i mađarskoga) te djela Machinae novae.
 
Izložbom Faust Vrančić u kontekstu europske baštine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu namjerava u cjelini predstaviti život i raznoliki opus Fausta Vrančića, što je potrebno da bi se u potpunosti prezentirao veliki Šibenčanin koji je zamislima prelazio granice epoha. Na ovoj izložbi korišten je bogat fond NSK, koja čuva najvažnija Vrančićeva djela (Dictionarium quinque nobilissimarum Europae linguarum, Latinae, Italicae, Germanicae, Dalmatiae et Ungaricae i Machinae novae, Machinae novae) kao i bogatu rukopisnu ostavštinu njegove obitelji. Autorica ove izložbe je dr. sc. Marijana Borić.
 
Postavljanjem pokretne izložbe Faust Vrančić – Machinae novae u Rimu, Tehnički muzej Nikola Tesla prezentira dio svog fundusa i predstavlja čuveno djelo Machinae novae, remek djelo renesansne tehnike.
 
Kapitalno Vrančićevo djelo Machinae novae objavljeno je u Veneciji 1615. godine. U njemu Šibenčanin Faust Vrančić sa 49 znalački izvedena bakropisa grafički prikazuje, a popratnim višejezičnim tekstovima (na latinskom, talijanskom, španjolskom, francuskom i njemačkom jeziku) opisuje 56 različitih uređaja i tehničkih konstrukcija.
 
Ova izložba se sastoji od središnje rotirajuće stilizirane replike pomičnog krova u mlinu prema crtežu iz djela Machinae novae oko koje je izloženo 10 maketa mlinova, mostova i preša konstruiranih prema Vrančićevim crtežima. Makete je izradio Dimitrije Barb. Osim maketa izložena su i 22 odabrana crteža iz istog djela velikog formata te 4 publikacije iz fundusa knjižnice Muzeja. Autor izložbe Ivan Halić.
 
 

Aktualno