clanak False

Hrvatski Caritas pokrenuo akciju "Spremni za dobro!"

Zagrebački gradonačelnik podržao je akciju Hrvatskog Caritasa Spremni za dobro, kojom će potrebiti učenici dobiti nove školske udžbenike.
10.06.2014.

 

ZAGREB, (Hina): Hrvatski Caritas pokrenuo je nacionalnu humanitarnu akciju "Spremni za dobro!" kojom će od 10. do 30. lipnja prikupljati sredstva za nabavu novih školskih udžbenika učenicima u potrebi, u suradnji s Lidlom Hrvatska i Unijapapirom.


U akciji će se prikupljati stari školski udžbenici budući da se od školske godine 2014/2015. u sve osnovne i srednje škole uvode novi udžbenici, a dosadašnji trajno izlaze iz uporabe. Prikupljat će se i radne i ostale bilježnice, časopisi i novine.


Novčana sredstva koja se u akciji dobiju za stare udžbenike i ostalo, slijevat će se Fond za pomoć u nabavi školskih knjiga i pribora za osnovnoškolce i srednjoškolce iz siromašnih obitelji koji će oformiti Hrvatski Caritas te će ih putem mreže nadbiskupijskih i biskupijskih Caritasa usmjeriti korisnicima u svim krajevima Hrvatske.


Predsjednik Hrvatskog Caritasa mons. Josip Mrzljak naglasio je da Caritas tako želi objediniti dvije stvari - ekološku osviještenost i pomoć djeci.


"Solidarnošću i odgovornošću stare udžbenike zajedno ćemo pretvoriti u nove, izvor novih spoznaja, znanja i vrijednosti za našu djecu i mlade", poručio je i ravnatelj Caritasa mons. Fabijan Svalina s konferencije za novinare.

Naveo je da će građani moći odložiti stare udžbenike i druge stare tiskovine u 85 Lidlovih trgovina diljem Hrvatske da bi ih mogao preuzeti Unijapapir.


U akciju "Spremni za dobro" mogu se uključiti i tvrtke, lokalna samouprava i drugi uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa, pozivom na donacijski telefon i on-line uplatama.


Pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić rekla je da to ministarstvo kontinuirano surađuje s Hrvatskim Caritasom, a tako će biti i u ovoj akciji. Najavila je da će uskoro također donijeti nekoliko odluka kako bi se mogla isplatiti naknada za udžbenike djeci poginulih i nestalih branitelja, kao i za djecu vojnih i civilnih invalida rata, a odlučit će da u 50-postotonom iznosu Ministarstvo sufinancira udžbenike osnovnih i srednjih škola učenicima slabijeg imovnog stanja.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je Zagreb "već apsolvirao" besplatne udžbenike za osnovnoškolce, a za slijedeću školsku godinu najavio je i besplatne udžbenike za srednje škole. Dio školskih udžbenika će, kaže, u dogovoru s nakladnicima, uputiti i na poplavom pogođena područja.


Pohvalio je i podržao akciju Hrvatskog Caritasa. Iz Lidla i Unijapapira također su izrazili zadovoljstvo što sudjeluju u Caritasovoj ekološkoj i socijalnoj akciji.


Gradske vijesti - 2014.