clanak False

Gradonačelnik u dvodnevnom posjetu Rimu

Gradonačelnik Bandić obratio se u Ministarstvu vanjskih poslova u Rimu sudionicima Plenarne sjednice Glavnog Vijeća Talijana u inozemstvu.
29.05.2014.

Drugog dana boravka u Rimu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić obratio se u prostorimia Ministarstva vanjskih poslova sudionicima Plenarne sjednice Glavnog Vijeća Talijana u inozemstvu.

Zahvalivši na pozivu za sudjelovanjem na eminentnom skupu, u izlaganju o važnoj ulozi manjina, gradonačelnik Bandić naglasio je da u modernoj i suvremenoj, multikulturalnoj i višenacionalnoj europskoj zajednici nacionalne i manjinske zajednice predstavljaju bogatstvo različitosti ocijenivši ih pouzdanim mostovima još bolje suradnje i prijateljstvo. Dodao je, također, da je položaj nacionalnih manjina u jednoj društvenoj zajednici, odnosno državi – mjera demokracije i tolerancije, civilizacijskog standarda i temeljnih ljudskih prava:

Konkretno, prijateljski odnosi i suradnja između Rima i Zagreba, Republike Italije i Republike Hrvatske, u posljednja dva desetljeća dosegla su zavidnu razinu, stalno se razvijaju uzlaznom linijom. Linijom iznimnog povjerenja i zajedničkih nastupa na bilateralnoj i međunarodnoj sceni.
Upravo u takvom duhu prijateljstva i suradnje na relaciji vječnog grada Rima i Zagreba – grada po mjeri čovjeka, prije dvije godine pokrenuli smo dvojezičnu talijansko-hrvatsku reviju MINORANZE – MANJINE, kao krunu prijateljskih odnosa između naših naroda i kultura, odnosa koji još potječu iz vremena humanizma i renesanse.

Stoga, uvažene dame i gospodo, smatram da talijansko i hrvatsko iskustvo koje se odnosi na iseljeništvo i nacionalne manjine, na njihov pravni, socijalni i kulturni status – može biti od velike koristi mnogim drugim Gradskim upravama i Vladama.
I posve na kraju, izražavam divljenje prema Talijanskom ministarstvu vanjskih poslova i Glavnom tajništvu s koliko mara, predanosti i angažmana vodi računa o Talijanima izvan Italije.
U jedno možete biti sigurni: talijanska zajednica u RH i Gradu Zagrebu, u zagrebačkom gradonačelniku i nadalje će imati pouzdanog suradnika i iskrenog prijatelja
– zaključio je gradonačelnik Bandić obraćanje u Dvorani za međunarodne konferencije Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije.

Podsjetimo, gradonačelnik Milan Bandić otputovao je u dvodnevni posjet Rimu na poziv izvršnog tajnika Vijeća Talijana u inozemstvu (Consiglio Generale degli Italiani all'Estero - CGIE) Marca Villanija, a u povodu održavanja Plenarne sjednice Glavnog vijeća Talijana u inozemstvu. Prema protokolu, zagrebački gradonačelnik jučer je u društvu s domaćinima prisustovao tradicionalnoj audijenciji srijedom kod Svetog oca Franje, a prema protokolu, u Talijanskom senatu sastao se sa senatorima – članovima Predsjedništva odbora za Talijane izvan Italije koji su mu zahvalili na gostoprimstvu tijekom njihova boravka u Zagrebu gdje je Vijeće Talijana u inozemstvu u ožujku ove godine održalo svoju godišnju skupštinu. Na susretu u Senatu bilo je riječi o odličnim odnosima glavnih gradova Hrvatske i Italije, o suradnji koja se uspješno razvija već dugi niz godina.


Gradske vijesti - 2014.