clanak False

FonoKinoteka: Spiritual Market i Forbidden Live Vedrana Ružića

12.04.2021.
U sklopu glazbenog programa FonoKinoteka, u subotu, 17. travnja, kino Kinoteka će ugostiti dva umjetnički projekta glazbenika i likovnog umjetnika Vedrana Ružića. Od 18:00 sati publika će može uživati u sjajnom programu Spiritual Market: jazz koncertu Vedran Ružić kvarteta i projekciji art filma u režiji Ire Tomčić i Johna Kadruma. U 20:00 sati program se nastavlja s jazz koncertom Forbidden Live, nastalim prema istoimenom albumu, a koji je snimljen u godini zabrane koncertnih događanja uslijed pandemije korona virusa.  
 
Na nastupu u kinu Kinoteka Vedran Ružić kvartet izvest će skladbe s autorskog jazz albuma nagrađenog diskografskom nagradom Porinom, uz istodobnu projekciju art filma, koji je integralni dio ovog umjetničko-glazbenog projekta. Inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na Daleki istoku, album je svojevrstna posveta Polovom put od Venecije do Kine. Obuhvaća pet autorskih kompozicija među kojima su kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. 

Film je pak apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se sadašnjost i prošlost isprepliću kroz stvarne i izmišljene ličnosti. Tako su u filmu, pored Kineskog zida, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola, uočljivi aktualni motivi današnjice vezani uz imigranate, ratove za naftu, medijsku propagandu, klimatske promjene, kao i one osobne, koji prikazuju unutrašnju borbu umjetnika, skepticizam u pronalaženju novih puteva, te optimistično/pesimističnih pogleda na svijet oko sebe. Budući da je film nastao na temelju glazbe, a ne obrnuto, to ga čini jedinstvenim djelom. Autori ga nazivaju i prvim hrvatskim jazz filmom. 
Projekt je dosad predstavljen u brojnim kino dvoranama, galerijama i na jazz festivalima diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji te Austriji.

Uz Vedrana Ružića na kontrabasu, nastupit će Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu. Režiju filma potpisuju Ira Tomić i John Kardum.

Cijena ulaznice 35 kn u pretprodaji / 45 kn na dan izvedbe. 
 
Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr
 

Aktualno