clanak False

Europski dan darivanja i presađivanja organa

Hrvatska je jedan od lidera u regiji i svijetu na području transplantacije i darivanja organa, čulo se na obilježavanju Europskog dana presađivanja organa
10.10.2014.


U Hrvatskom institutu za povijest prigodnom je svečanošću obilježen Europski dan darivanja i presađivanja organa, a među uzvanicima bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, čovjek koji je, prema riječima Mirele Pandžić iz Hrvatske udruge Transplant, prvi prepoznao njihov rad i od tada ih kontinuirano podupire. 

Hrvatska je jedan od lidera u regiji i svijetu na području transplantacije i darivanja organa. Već dvije godine za redom smo prvi po broju darivatelja organa i broju transplantacija jetre na milijun stanovnika, a treći po broju transplantacija srca u svijetu, istaknula je Mirela Pandžić, uz zahvalu gradskim službama i gradonačelniku.
 
Već petaestak godina izvrsno surađujemo za dobrobit građana Zagreba i Hrvatske. Ponosan sam na našu suradnju i vaše uspjehe svjetskih razmjera, napomenuo je gradonačelnik Bandić, izrazivši želju da Zagreb i Hrvatska glavni lider na ovom području. Čestitam i zahvaljujem svima koji su svojim radom i doprinosom postigli ovako sjajne rezultate, pogotovo Mireli Pandžić i ravnateljici Hrvatskog zavoda za trasfuzijsku medicinu Ireni Jukić, kao i našim darivateljima na nesebičnosti i požrtvovnosti, dodao je gradonačelnik. 

Dr. Irena Jukić naglasila je važnost darivanja krvi, bez čega ne bi moglo biti ni transplantacija ni spašavanja života. Samo tijekom jučerašnjeg dana mi smo prikupili 450 doza krvi koje svakodnevno spašavaju živote i zato još jednom moram zahvaliti na velikodušnosti ljudima koji daruju krv.


Gradske vijesti - 2014.