clanak False

Čitanje kazališta na temu Banalnost zla u ZKM-u

06.03.2019.
Tribina Čitanje kazališta na temu Banalnost zla održat će se u četvrtak, 7. ožujka u 18 sati u dvorani Polanec  u Zagrebačkom kazalištu mladih. Prije više od pola stoljeća u sudnici u Jeruzalemu počeo je proces koji nas je podsjetio na to da ratni zločin i zločini protiv čovječnosti ne zastarijevaju. Iza tog sudskog procesa je ostao i etički ogled Hannah Arendt koji je definirao naš pogled na prirodu zla.
 
O slavnoj knjizi, dopirnosu Arendtove, filološkom interesu, Americi tog i ovog vremena, sadašnjem trenutku u Hrvatskoj i reperkusijama ovog djela, razgovarat će se na tribini Čitanje kazališta na kojoj će govoriti Vesna Kesić, Nadežda Čačinovič i Tatjana Jukić.  Autor i voditelj tribine je Srđan Sandić.
 
Vesna Kesić - aktivistkinja, novinarka, publicistkinja, Arendtovu je zavoljela relativno kasno, na New School for social research gdje je i magistrirala. Kaže da nije u potpunosti  sljedbenica filozofsko-političkih i svjetonazorskih pozicija spomenute autorice, ali je zahvaljujući njoj učila kako mišljenjem i analizom doći do razumijevanja povijesnih i suvremenih fenomena.
 
Nadežda Čačinovič – nedavno je izašla knjiga 'Pisma od 1925. do 1975. i druga svjedočanstva', koja kroz međusobnu prepisku razotkriva pozadinu kontroverzne ljubavne veze filozofa Martina Heideggera i Hanne Arendt, u prijevodu Nadežde Čačinovič, naše ugledne filozofkinje, feministice i jedne od prvakinja novoosnovane Nove ljevice. Nedavno umirovljena profesorica Čačinovič četrdeset godina je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu predavala estetiku, filozofiju kulture i filozofiju roda. Autorica je desetak teorijskih knjiga, jedna je od osnivačica i predavačica Centra za ženske studije u Zagrebu te je posljednjih osam godina bila i predsjednica Hrvatskog centra PEN-a.

Tatjana Jukić  - profesorica na Odsjeku za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz mnogobrojne studije koje kontinuirano objavljuje u renomiranim publikacijama, znanost je zadužila dvjema autorskim knjigama –  Revolucija i melankolija. Granice pamćenja hrvatske književnosti (2011.) i Zazor, nadzor, sviđanje. Dodiri književnog i vizualnog u britanskom 19. stoljeću (2002). Nastavna djelatnost Tatjane Jukić vezana je za studij anglistike te za poslijediplomski studij kroatistike i komparativne književnosti Sveučilišta u Zagrebu.
 
Tribinom Čitanje kazališta Zagrebačko kazalište mladih najavljuje iduću premijeru -  Eichmann u Jeruzalemu koja će se u režiji nagrađivanog slovenskog kazališnog redatelja Jerneja Lorencija održati u petak, 22. ožujka 2019.
 
 

Aktualno