clanak False

Bilateralni sastanci s gradonačelnikom Budimpešte i gradonačelnicom Sofije

Gradonačelnik  Bandić održao je danas, u palači Dverce, bilateralne sastanke s visokim izaslanstvima prijateljskih gradova Budimpešte i Sofije.
30.05.2014.


Gradonačelnik Milan Bandić održao je danas, u gradskoj palači Dverce, bilateralne sastanke s visokim izaslanstvima prijateljskih gradova Budimpešte i Sofije, predvođene gradonačelnikom Istvánom Tarlósom i gradonačelnicom Yordankom Fandakovom. 

Nakon sastanka, gradonačelnici Budimpešte i Zagreba u izjavama za medije istaknuli su dugogodišnju dobru suradnju između gradova koja će se, kako je danas dogovoreno, i dalje razvijati na području kulture, između ostalog, nastupima kulturno-umjetničkih društava, ali i na drugim područjima. 

Budimpešta će se na jesen predstaviti na našem Bundekfestu, dodao je gradonačelnik Bandić, a mi ćemo posjetiti Budimpeštu početkom listopada uoči njihovih izbora. 

Gradonačelnik Tarlós zaželio je Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji puno uspjeha na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu i naglasio da će navijati za Hrvate. 

Suradnja Zagreba i Sofije u zadnje tri godine ima uzlaznu putanju, naglasio je zagrebački gradonačelnik nakon sastanka s gradonačelnicom Yordankom Fandakovom, naglasivši da se Sofija u deset godina preporodila, što je rezultat efikasnog rada gradonačelnice. Danas je dogovoreno da zagrebačko izaslanstvo, u kojem će biti i predstavnici ZET-a, posjete Sofiju koja uskoro raspisuje natječaj za kupnju tramvaja, a dogovorene su i izložbe u Zagrebu i Sofiji, dodao je gradonačelnik Bandić. 

Uz čestitke građanima za Dan grada Zagreba, gradonačelnica Fandakova izrazila je gradonačelniku zahvalnost što je nakon potresa omogućio njihovoj djeci ljetovanje na Jadranu. Dogovorena je dodatna suradnja na području prometa, naglasila je visoka gošća, a bilo bi nam drago da Zagreb sudjeluje na natječaju za kupnju tramvaja. Jedan od projekata koji planiramo je izgradnja spomenika značajne bugarske ličnosti u Zagrebu i obratno, hrvatske u Sofiji. Također ćemo osigurati prostor koji će koristiti hrvatska zajednica, kao što ga u Zagrebu ima bugarska zajednica, dodala je gradonačelnica, naglasivši da bi voljela da zagrebačka djeca posjete Sofiju.
 
Nastavak je to iznimno dobrih odnosa s prijateljskim gradovima čija će izaslanstva prisustvovati na svečanom koncertu na Trgu kralja Tomislava u povodu Dana grada Zagreba. Osim Budimpešte i Sofije, svečanom koncertu prisustvovat će izaslanstva iz Sarajeva, Ljubljane i Mostara, predvođena gradonačelnicima Ivom Komšićem, Zoranom Jankovićem i Ljubom Bešlićem.

 


Gradske vijesti - 2014.