clanak False

Baletno uprizorenje romana “Derviš i smrt“ u Lisinskom

03.04.2019.
Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog ugostit će u subotu, 18. svibnja Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu s baletnim uprizorenjem remek djela Meše Selimovića “Derviš i smrt”.  
 
Pod koreografskom palicom Igora Kirova, uz mističnu glazbu Gorana Bojčevskog, baletni koraci vjerodostojno dočaravaju profinjenu introspekciju filozofskog romana, razmišljanja o životu ususret smrti, surovosti i duhovnosti, nepravdi i transcendenciji.
 
Libreto Saše Dimoskog u sinergiji glazbe, pokreta, kostima i scenografije... duboko je uronio u čudesan svijet Meše Selimovića. Publici vjerodostojno i detaljno dočarava unutarnja ljudska propitkivanja i prenosi radnju romana na sceni. Glavni lik, Ahmeda Nurudina, utjelovljuje dvoje plesača. Njegovu vanjsku, tjelesnu stranu donosi zagrebački baletni prvak Tomislav Petranović, a onu unutarnju, duševnu, Ajla Kadrić.
 
Djelo je već ranije doživjelo nekoliko kazališnih adaptacija, dok je ona filmska zaradila i nominaciju za Oscara. Baletno uprizorenje romana oduševilo je publiku i kritiku. Pozivam za svjedoka vrijeme, početak i svršetak svega - da je svaki čovjek uvijek na gubitku! Tako počinje roman “Derviš i smrt“ koji će zagrebačka publika moći uživo doživjeti i proživjeti uz baletni ansambl splitskog HNK u Lisinskom.
 
Ulaznice po cijeni od 90, 120, 150 i 180 kn mogu se kupiti na www.lisinski.hr i na blagajni Dvorane.
 
 

Aktualno