clanak False

50. godišnjica kazališta Kerempuh

U povodu obilježavanja 50 godina postojanja Kerempuha otkrivena je prva zvijezda na kazališnoj stazi slavnih posvećena Fadilu Hadžiću.
25.03.2014.

 

U povodu obilježavanja pet desetljeća postojanja Kerempuha, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u društvu glumice Elizabete Kukić i njezine kćerke, otkrio je prvu zvijezdu na kazališnoj stazi slavnih posvećenu Fadilu Hadžiću, osnivaču znamenitog satiričkog kazališta. 

Ima ljudi koji su uvelike zadužili naš grad i zemlju,i ostavili neizbrisiv pečat, a jedan od njih je i naš Fadil. On je bio toliko skroman da bi, da je ovdje s nama, rekao niste trebali, mahnuo bi rukom. Od srca čestitam i zahvaljujem i svom prijatelju Dušku Ljuštini na svemu što je zadnjih gotovo 40 godina napravio za kulturu grada Zagreba i Hrvatske, rekao je gradonačelnik. 

Prije pola stoljeća, 25. ožujka 1964., u kavani Bled, u Medulićevoj ulici, nastalo je Satiričko kazalište Kerempuh, danas jedno od ponajboljih u regiji s odličnim glumačkim ansamblom, koji je za svoj rad dobio mnogobrojne nagrade i priznanja. O njegovom statusu, danas kultnog kazališta, govori i činjenica da ga godišnje posjeti više od 10 000 ljudi, i da u njemu se odigra više od 300 predstava. 

Proslava 50. obljetnice započela je predstavljanjem monografije 50 godina Satiričkog kazališta Kerempuh , autora Hrvoja Ivankovića, nakon koje je prikazan film Tonka Jovića Portreti:Fadil Hadžić.
Monografija je priča o povijesti jednog kazališta, kao i predanosti, zanosu, ustrajnosti i izvan svega talentu Fadila Hadžića, i svi onih koji su radili uz njega ovih 50 godina i uspjeli dovesti Kerempuh do statusa jednog od najposjećenijih i najuglednijih kazališta u Zagrebu i Hrvatskoj, ispričao je autor Ivanković. 

Zahvalivši svima koji su bili uz njih svih ovih godina, a posebno Gradu Zagrebu na potpori ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština je rekao kako se može reći da uz tri postojeće scene: veliku scenu, Scenu Vidra i Noćnu scenu, otvaraju i četvrtu u Beču jer tamo gostuju svaka dva mjeseca: Uz to, jednom godišnje imamo Dane Kerempuha u Novom Sadu, a pripremamo i gostovanje u Budimpešti čime zatvaramo austro-ugarski krug. 

Uz gradonačelnika, svečanoj proslavi su prisustvovali njegova zamjenica Vesna Kusin, potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić i pročelnik Stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum.


Gradske vijesti - 2014.