clanak False

41. astronomska ljetna škola

19.04.2017.

U šibenskom predgrađu Brodarici, u mjestu Luša i ove je godine, od 12. do 19. srpnja, održana već tradicionalna Astronomska ljetna škola koju je organizirao Zagrebački astronomski savez sa svojom članicom Zvjezdarnicom Zagreb, a pri tome su mu pomogli Hrvatsko astronomsko društvo, Astronomsko-astronautičko društvo Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Gradski ured za zdravstvo i socijalnu skrb, te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (Uprava za međunarodnu suradnju i europske integracije).

Ovogodišnja, 41. po redu ljetna škola imala je međunarodni karakter jer su na njoj sudjelovali djeca i mentori iz Češke Republike (Prag i Plzen) i Bosne i Hercegovine (Sarajevo), a iz Hrvatske bili su polaznici iz Koprivnice, Marije Bistrice, Samobora, Splita, Pule, Vukovara, Zadra i Zagreba. Od ukupno njih tridesetosmero bilo je trideset osnovnoškolaca i osam srednjoškolaca, a nastavu je izvodilo jedanaest demonstratora i voditelja radnih grupa te četiri pozvana predavača.

Većina djece polaznika sudjelovala je već na nižim razinama natjecanja iz astronomije, ali i na državnom natjecanju koje je ove godine održano u Rapcu.

Usporedno s aktivnostima Astronomske ljetne škole, u Luši se odvijao i program pripreme sudionika za Međunarodnu astronomsku olimpijadu. S obzirom na to da su u rad uključeni i učenici iz Češke Republike, učenje je organizirano i na engleskom jeziku.

Edukativna predavanja iz raznih područja astronomije održali su dr. sc. Dragan Roša, dr. sc. Bojan Vršnak, dr. sc. Hrvoje Božić, Tomislav Jurkić, dipl. inž., Ivan Romštajn, dipl. inž., Damir Hržina, dipl. inž., dr. sc. Dario Hrupec, dr. sc. Darije Maričić i Marko Šimac.

Teme predavanja bile su: Sunčeva aktivnost, Heliosfera, Velika izumiranja, Infracrveni svemir, Protoplanetarni diskovi – mjesta nastanka planeta, Planeti drugih zvijeda, Opservatorij Hvar i dvojne zvijezde, Astročestice – glasnici iz svemira, i druge.

Voditelji radnih grupa bili su: Snježana Horvatić, prof., Ivana Matić, prof., Željka Ruščić, prof., Marko Šimac i Ivan Bušić, prof.

Više o školi pogledajte na www.zvjezdarnica.hr u rubrici "Edukacija".


Novosti 2010