clanak False

107 godina Zvjezdarnice u Zagrebu

13.12.2010.

U povodu obilježavanja 107. godine postojanja i djelovanja Zvjezdarnice u Zagrebu, u petak 10. prosinca 2010. u njezinim je prostorima upriličen prigodan program za nastavnike i profesore s područja Grada Zagreba te goste i uzvanike.

U sklopu programa, u suorganizaciji s nastavnom sekcijom Hrvatskoga astronomskog društva (HAD), najprije je održan stručni skup "Astronomija u školi" namijenjen nastavnicima i profesorima zagrebačkih osnovnih i srednjih škola (moderatorica profesorica Marija Šuveljak, dobitnica ovogodišnje Nagrade Ivan Filipović), a potom je prof. dr. sc. Željko Ivezić (na slici) sa Sveučilišta u Washingtonu (Seattle, SAD) održao predavanje s prikazom praktičnih vježbi na temu: "Sloanov digitalni pregled neba: uvod u Skyserver vježbe".

 

Predstavljene su i dvije nove knjige: treće dopunjeno izdanje Astronomije 2, autora prof. dr. sc. Vladisa Vujnovića i Metode astronomskih istraživanja, autora dr. sc. Dragana Roše.

Na kraju programa je gost predavač iz Austrije dr. Arnold Hanslmeier (Institut za geofiziku, astrofiziku i meteorologiju iz Graza) održao prigodno predavanje pod naslovom "The Milky Way Galaxy".

Nakon toga svim je posjetiteljima bio omogućen pogled kroz teleskop Zvjezdarnice. Zahvaljujući vedrom nebu motrili su se Mjesec, Jupiter, difuzna maglica M42 u Orionu i dvostruki otvoreni zvjezdani skup h/c koji se prividno nalazi na granici zviježđa Kapiopeje i Perzeja.

Svečanosti u Zvjezdarnici prisustvovala je i Madeleine Wolf, voditeljica Odjela za tehničku kulturu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

 

 


Novosti 2010