clanak False

23. Zagreb maraton

Dođite na glavni gradski trg i podržite tradicionalni Zagrebački maraton u nedjelju, 12. listopada u 10,00 sati! Sudjelujte i navijajte!
10.10.2014.

Na konferenciji za novinare uoči 23. po redu Zagreb maratona, gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sugrađane da u nedjelju, sudjelovanjem i navijanjem, podrže tradicionalnu utrku, te zahvalio maratoncima što pomiču granice i promoviraju Zagreb kao grad sporta, naglasivši da on to uistinu i jest. Konferenciji u hotelu Hilton prisustvovali su i tajnik te predsjednik Zagrebačkog atletskog saveza Franjo Kordić i Marko Jakopović, atletičarke Lisa Kristina Nemec i Olivera Jeftić te Ante Blažanin, rekorder po broju istrčanih Zagrebačkih maratona.


Marko Jakopović zahvalio je gradonačelniku na potpori, naglasivši da je povećanje od 25% sudionika u odnosu na prošlu godinu dokaz da se zagrebačka utrka približava sličnima u velikim europskim i svjetskim gradovima. Kao posebne značajke ovogodišnje trke, tajnik Kordić istaknuo je velik broj žena koje u Maratonu sudjeluju u sve tri kategorije te iznimno bogat nagradni fond, dok je predsjednik Atletskog kluba Maksimir Ante Blažanin okupljene upoznao s počecima zagrebačke utrke, koja se prvi put održala 1992. godine.


Ovdje sam jer je Zagrebački maraton prepoznatljiv u Europi i svijetu, a trasa je dobra i iznimno brza, rekla je srpska rekorderka Olivera Jeftić, usporedivši zagrebačku utrku s onima u New Yorku, Bostonu i Londonu, na kojima nije imala tremu ali, kako je rekla, već ju i sam pogled na nedjeljnu startnu listu plaši. S njom se složila i naša Lisa Christine Nemec koja je dodala da zbog takve konkurencije očekuje izuzetno zanimljivu utrku, ali i rušenje nekih rekorda.


Istaknuvši da je ovo sportsko događanje od iznimnog turističkog značaja za Zagreb, obzirom da svake godine u Maratonu sudjeluje i sve više turista kojima je grad postao sportska, a ne više samo kulturna destinacija, zagrebački gradonačelnik rekao je da se nada da će Zagrebački maraton kroz tri do četiri godine biti turistička atrakcija uz bok maratonima u najvećim europskim metropolama. Najavio je i da će dan iza trke, u povijesnoj gradskoj palači Dverce, primiti pobjednike ovogodišnjeg Maratona, te još jednom zamolio sve Zagrepčane da u nedjelju imaju razumijevanja za posebnu regulaciju prometa na trasi trke.


Start za očekivanih 15.000 sudionika bit će na glavnome gradskom trgu u nedjelju, 12. listopada u 10,00 sati, a prijave za građane otvorene su do nedjelje u 8,30 sati. Utrka se trči u tri kategorije: maraton, polumaraton i utrka građana, trasom od Trga, preko Jurišićeve, Martićeve, Buerove, dalje po Maksimirskoj i Aveniji Dubrava gdje je na križanju s Poljanicama okretanje i vraćanje istim putem preko Trga, zatim Ilicom sve do križanja sa Selskom od kuda se maratonci vraćaju natrag prema cilju na Jelačić placu.



Vezane vijesti:

 

Uoči Zagrebačkog maratona predstavnici Zagrebačkog atletskog saveza kod gradonačelnika

Najavljen 23. Zagreb maraton

 


Gradske vijesti - 2014.