clanak False

Završna konferencija projekta „Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom - Aktivni i vidljivi u zajednici“

08.02.2023.
Pročelnica Vidović: projekti i aktivnosti koje promoviraju ljudska prava, uključenost u zajednicu, jednake šanse za sve uživat će punu podršku Grada Zagreba

Proširenje opsega i kvalitete socijalnih usluga u zajednici, kako bi djeca s teškoćama  u razvoju,  osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji postigle što veću socijalnu uključenost, cilj je projekta „Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom - Aktivni i vidljivi u zajednici“ čija je završna konferencija održana u Dnevnom centru za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb.

„Završna konferencija je trenutak kada predstavljamo postignute rezultate projekta i njihov utjecaj na korisnike, ali je to prilika i da zahvalimo svima koji su bili uključeni u njegovu provedbu. Stoga veliko hvala svima, uključujući i brojne umjetnike koji su bili dio ovog projekta.“, kazala je tom prigodom izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom  mr. sc. Lora Vidović naglasivši kako ono najvažnije što nam projekt ostavlja jest neprocjenjivo iskustvo uključenosti i uspjeha korisnika kao i razvijena suradnička mreža stručnjaka. „Svi projekti i aktivnosti koje promoviraju ljudska prava, uključenost u zajednicu, jednake šanse za sve, i nadalje će uživati punu podršku Grada Zagreba.“, zaključila je pročelnica Vidović
Sudionike konferencije uvodno je pozdravila i ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom – Zagreb Tatjana Petrović Sladetić te u ime ustanove, kao nositelja projekta, zahvalila na velikom odazivu na konferenciju. Zamjenik ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Ivica Golubić, kao predstavnik partnera na projektu, najavio je skoro otvorenje novog prostora u Dubravi za pružanje socijalnih usluga korisnicima Crvenog križa Zagreb, osobama s invaliditetom.
Projektom, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.931.915,00 kn, pružena je psihosocijalna podrška članovima obitelji djece s teškoćama  u razvoju i osobama s invaliditetom, razvijeni su sportski i umjetnički programi i sadržaji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, uređen je prostor Maloga doma – Zagreb, nabavljena oprema te je pokrenuta stambena zajednica za mlade beskućnike uz osiguranje psihosocijalne podrške.
Sredstvima projekta su prilagođene svlačionice i tuširaonice za potrebe terapijskog plivanja u Malom domu – Zagreb, prilagođena je kuhinja osobama s invaliditetom u Malom domu – Zagreb, uređen i opremljen novi primjereni prostor u Dubravi za pružanje socijalnih usluga korisnicima Crvenog križa Zagreb, osobama s invaliditetom te je opremljen kabinet specijaliziranom opremom za kognitivni i komunikacijski razvoj djece s teškoćama u razvoju.
U siječnju ove godine u maloj dvorani KD Lisinski, korisnici programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem Crvenog križa Zagreb, su uz umjetnike Tarika Filipovića, Borka Perića i Ivanu Husar izveli glazbeno-scensko djelo „Zemlja mojih snova“. Dramaturški materijal korisnici su osmislili sami kroz stručno vođeni rad redatelja Marija Kovača, plesnog pedagoga Branka Bankovića, glazbene umjetnice Ane Majdak Fak, likovne umjetnice Klare Rusan te suradnica – Petre Radin i Ive Lipovac.




 

Aktualno