clanak False

Izaslanstvo Istarske županije, Grada Pule i udruga u radnom posjetu Gradu Zagrebu

06.03.2024.
Izrada strategije za osobe s invaliditetom, upoznavanje s okvirom rada Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, kao primjerima dobre prakse, tema je radnog posjeta izaslanstva Istarske županije Gradu Zagrebu. Predstavnike Istarske županije, predvođene Sonjom Grozić - Živolić, pomoćnicom pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Ivanom Sokolov, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, mlade i sport Grada Pule, Dunjom Mickov, predsjednicom Udruge Zelena Istra, te stručnjacima i predstavnicima  udruga osoba s invaliditetom koji djeluju na području Istre, u ime Grada Zagreba, pozdravila je zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. sc. Romana Galić.
 
Zamjenica Galić je goste kratko upoznala s organizacijom rada Ureda kao i ustanovama iz područja socijalne skrbi. „U Proračunu Grada Zagreba koji iznosi cca 2,5 milijardi eura, naš Ured je zastupljen s 93,5 milijuna eura što jest velika masa sredstava. No treba imati na umu da je samo  Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Zagreba obuhvaćeno preko 90 000 korisnika, a pored toga da je naš socijalni program usmjeren na 130 000 – 150 000 korisnika nekog od prava koja osiguravamo.“, kazala je zamjenica.
 
„S pozicije grada i županije, koju Grad Zagreb ima, drago nam je da možemo predstaviti naše programe i uspješne prakse no isto tako smo spremni saslušati ono kako vi radite i isto tako neke dobre primjere primijeniti u našem radu.“, kazala je pomoćnica pročelnice, predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba,  Marinka Bakula Anđelić
 
Predsjednica SOIH-a, ujedno i članica Povjerenstva Marica Mirić istaknula je dugogodišnju svakodnevnu suradnju SOIH-a s Gradom odnosno Uredom: „Iako nekada ne dijelimo isto mišljenje i ne pristupamo problemima na isti način, mi radimo zajedno i stalno smo korak naprijed. Upravo je Povjerenstvo ta jezgra koja je omogućila da se izradi Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom i ujedno primjer dobre prakse kako Grad s udrugama može sinergijski raditi na dobrobit osoba s invaliditetom.Na sastanku je bilo riječi o postupku osnivanja Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, načinu na koji zaključci Povjerenstva bivaju doneseni i pretočeni u zadatke za gradske urede Grada Zagreba. Također se razgovaralo o funkcioniranju radnih grupa Povjerenstva u kojima sudjeluju organizacije civilnog društva i osobe s invaliditetom, stručnjaci te djelatnici gradskih upravnih tijela. Predsjednica Povjerenstva i zamjenik Povjerenstva Tomislav Medak upoznali su goste s uspješnom implementacijom prijedloga i projekata udruga osoba s invaliditetom u strateškim dokumentima Grada.
 
U sklopu posjeta, istarsko izaslanstvo obišlo je i Ustanovu URIHO gdje su se upoznali s radom zaštitne radionice.
 
Na sastanku su sudjelovali i Irena Peruško, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Pule, Zuzana Hoti-Radolović, tajnica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, djelatnica Centra podrške 521 te članica Savjeta za socijalnu skrb Istarske županije, Ozren Catela, osnivač i suradnik Centra za inkluziju i podršku u zajednici, predsjednik Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama te član Povjerenstva Vlade RH za OSI i Savjeta za socijalnu skrb Istarske županije, Alma Zulim, tajnica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije te članica izvršnog odbora Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih i Renzo Černja, suradnik Centra za inkluziju i podršku u zajednici.
Ispred Grada Zagreba, radnom susretu pridružili su se i Mirela Šentija-Knežević, pomoćnica pročelnice, Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica pročelnice i predsjednica Povjerenstva  za osobe s invaliditetom Grada Zagreba te njegov potpredsjednik Tomislav Medak, Marica Mirić, članica Povjerenstva i predsjednica SOIH-a, Branimir Šutalo, član Povjerenstva viši stručni savjetnk pročelnice, Marija Mustač, voditeljica Odjela za planiranje i zaštitu osoba s invaliditetom i Sandra Čirkinagić, voditeljica Odjela za profesionalnu rehabilitaciju, zapošljavanje i pružanje usluga u zajednici.

Aktualno