clanak False

Otvoren 28. hrvatski simpoziji osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem

27.11.2023.
Najveći godišnji skup osoba s invaliditetom u regiji, ujedno i 28. hrvatski simpozij osoba s invaliditetom s međunarodnim sudjelovanjem "Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom – o nama uvijek s nama - od slogana do realnosti", koji se održava u suorganizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te pod pokroviteljstvom predsjednika RH, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Grada Zagreba, otvoren je jutros u zagrebačkom hotelu Diplomat.

Uoči prigodnih obraćanja, predsjednica SOIH-a Marica Mirić uručila je Zahvalnicu Anki Slonjšak, za 15 godina iznimne suradnje, ali i kao zahvalu za promicanje prava osoba s invaliditetom koje je snažno zagovarala u mandatima Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Čestitajući gđi Slonjšak te pozdravljajući sudionike i visoke goste skupa, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, ujedno i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović je naglasila kako su u 2024.g gradska proračunska sredstva, usmjerena na pružanje usluga osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, povećana za više od 80% u odnosu na prethodnu godinu. „Pred nama su značajna i najveća, neka već i u tijeku, ulaganja u širenje socijalnih usluga od vremena osnivanja ustanova Mali Dom i Novi Jelkovec. Uvođenjem novih, širimo krug korisnika te smanjujemo liste čekanja i time osnažujemo dostupnost podrške obiteljima koje za njih skrbe. Uz postojeće sjedište ustanove Mali dom u Baštijanovoj, novim ulaganjima u 2024.  širimo djelovanje na dvije nove lokacije - u Badalićevoj ulici i na Zagrebačkom velesajmu.“, kazala je pročelnica te dodala kako će u 2024. za pružanje socijalnih usluga za djecu s poremećajima iz spektra autizma biti dostupna i tri prostora; dva u Sesvetama i jedan na Jarunu kao i dva prostora u Španskom za usluge namijenjene odraslim osobama s psihosocijalnim teškoćama. „Nabavljamo i novih 10 univerzalnih vozila za pružanje usluge prijevoza osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, a u kontekstu zapošljivosti i kao potporu procesu obrazovanja svakako treba spomenuti i  gradski program stipendija namijenjenih studentima i učenicima s invaliditetom.“ zaključila je pročelnica.

Prigodnim riječima obratili su se i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, zastupnica u Hrvatskom saboru Ljubica Lukačić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja Momir Karin, zamjenica ravnatelja Zavoda  za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Ankica Čulo, ravnatelj Zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Video porukom skup je pozdravio i predsjednik European disabilty forum Yannis Vardakastanis.

Program Simpozija tematski će biti usmjeren na područje zapošljavanja, inkluzivnog obrazovanja, sporta za osobe s invaliditetom i položaj žena s invaliditetom.
Drugi dan Simpozija bit će održana Konferencija „Zajedno znanjem“ pod motom „Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati“ kao rasprava o uključivanju organiziranog civilnog društva iz programskog područja svakog centra znanja u stvaranje uključive i solidarne, digitalne, zelene i održive Hrvatske.
 

Aktualno