clanak False

Međunarodni dan bijelog štapa

11.10.2024.
Međunarodni dan bijelog štapa, obilježava se svake godine 15. listopada, a posvećen je našim slijepim i slabovidnim sugrađanima. To je podsjetnik na važnost osiguranja pristupačnosti i potpunog uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu.

Ovaj dan je ujedno i prilika da na trenutak zastanemo i osvijestimo položaj u kojem se nalaze naši sugrađani. Obratimo pažnju i poslušajmo autentična životna iskustva slijepih i slabovidnih u okruženju u kojem dominira „vizualno“, buka, automobilski promet, nepristupačni prostori i duboko usađene predrasude.

Bijeli štap je više od pomagala – on je simbol samostalnosti, dostojanstva i vještine. Slijepi i slabovidni njime svakodnevno savladavaju izazove koji su pred njima. Naša je odgovornost osigurati da okolina bude što pristupačnija, omogućujući ravnopravan pristup obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i svim aspektima društvenog života.

U Zagrebu živi oko 3000 slijepih i slabovidnih osoba. Grad Zagreb već godinama surađuje s udrugama i institucijama koje se bave pravima osoba s invaliditetom, a zajednički cilj je unaprijediti položaj slijepih i slabovidnih građana. Njihova prava nisu  privilegija, već temeljna ljudska prava – pravo na dostojanstven život u zajednici, pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, te ravnopravno sudjelovanje u kulturnim, sportskim i političkim aktivnostima.

Pozivamo vas da razmišljate o osobama s invaliditetom ne samo na Međunarodni dan bijelog štapa, već svakodnevno. Uključivanjem i razumijevanjem potreba slijepih, slabovidnih i svih osoba s invaliditetom, stvaramo društvo u kojem su svi ravnopravni.

Aktualno