clanak False

Međunarodni tjedan gluhih osoba

24.09.2024.
Međunarodni dan znakovnih jezika i Međunarodni dan gluhih osoba obilježavaju se svake godine posljednjeg tjedna mjeseca rujna. Tema ovogodišnjeg tjedna, od 23. do 29. rujna,  posvećenog zajednici gluhih osoba je „Sign up for the sign language rights“.

Taj tjedan podiže se solidarnost s gluhim osobama i njihovim komunikacijskim posrednicima te koristi za stimuliranje većih napora u promicanju prava gluhih osoba širom svijeta na boljem obrazovanju i većem zapošljavanju.

Pravo na ravnopravni pristup jezičnoj komunikaciji je temeljno ljudsko pravo i Grad Zagreb će nastaviti s provedbom mjera i aktivnosti kojima je cilj uklanjanje komunikacijskih barijera i poticanje razvoja i zaštite autentične kulture naših gluhih, nagluhih i gluhoslijepih sugrađana.

Prema podacima HZJZ- a na području Grada Zagreba je 2.781 osoba s oštećenjem sluha što predstavlja 2,4% od ukupnog broja osoba s invaliditetom. Naši građani oštećenog sluha i udruge koje ih predstavljaju čine jednu vibrantnu zajednicu, koja unatoč zajedničkim naporima još uvijek nije dovoljno uključena u život šire zajednice.

Putem javnih natječaja za financiranje programa i projekata udruga, Grad Zagreb sustavno sufinancira i podupire programe i aktivnosti za gluhe i nagluhe osobe, roditelje djece i mladih s oštećenjem sluha radi unapređivanja društvenog položaja u rješavanju životnih potreba, zaštite njihovih ljudskih prava i jednakih mogućnosti te podiže svijest građana o gluhoći, specifičnim posljedicama gluhoće te komunikacijskim barijerama s kojima se gluhe osobe svakodnevno suočavaju.

Aktualno