clanak False

Obilježena 40. obljetnica djelovanja Centra za autizam

15.06.2023.

Obilježavanje 40. obljetnice Centra za autizam

Zagreb, 15.6.2023. – Danas je u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog svečano obilježena 40. obljetnica djelovanja Centra za autizam.
 
Centar za autizam nudi niz obrazovnih, stručnih i socijalnih usluga za osobe sa poremećajem iz spektra autizma. Najsnažnija obilježja Centra su uključenost u socijalnu zajednicu kroz interakciju korisnika s vršnjacima i participaciju u životu lokalne zajednice. Također, veliki naglasak je stavljen na planirane aktivnosti senzibilizacije javnosti o potrebama djece i odraslih s poremećajem iz spektra autizma. Vizija ustanove stavlja naglasak i na kontinuirano poticanje dodatnog usavršavanja zaposlenih kako bi svojim korisnicima mogli ponuditi što širu i kvalitetniju uslugu.
 
Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović pohvalila je trud koji već četiri desetljeća Centar za autizam ulaže u odgoj i obrazovanje i rehabilitaciju djece i odraslih osoba s poremećajem iz spektra autizma, čestitavši vrijednu obljetnicu svim djelatnicima Centra za autizam i poželjevši im puno uspjeha u njihovom daljnjem profesionalnom djelovanju.
 
Iako postojeći propusti i prepreke formalnih sustava, kao i onih u društvenom okruženju znatno otežavaju i usporavaju razvoj njihovih potencijala, Centar za autizam ustrajan je u primjeni visokih stručnih standarda i suvremenih pristupa u radu“, naglasila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović
 
Projekt  „Oporovec“ nije samo predviđen za školu, nego su predviđeni i prostori za dnevne usluge odraslim osobama s autizmom. Uz suglasnost gradonačelnika Grada Zagreba pokrenute su sve procedure da se ovaj projekt dovede do kraja. Poduzete su sve mjere za otklanjanje tehničkih problema, bez čega se uopće ne može krenuti u realizaciju projekta. Predviđamo da bi se te prepreke mogle otkloniti do kraja 2024., a nakon toga se može krenuti u ishođenje lokacijske dozvole i poduzimati druge potrebne radnje“, istaknula je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, mr. sc. Lora Vidović kazavši kako djeca i odrasle osobe s autizmom zaslužuju dostojanstvene i primjerene uvjete života te da djelatnici Centra također zaslužuju primjerene i stimulativne radne uvjete, a roditelji trebaju uživati u toj ulozi i vjerovati u sustav.  
 
Ravnateljica Centra za autizam, gđa Žarka Klopotan prikazala je rad Centra za autizam prezentacijom pod nazivom „Od 1983. do danas, gdje smo i kamo idemo – povijesni pregled i perspektiva CZA“, posebno naglasivši kako su vrijednost Centra požrtvovni, stručni djelatnici koji korisnicima Centra za autizam nude skrb, pažnju, edukaciju te pomoć u rehabilitaciji.
 
Prigodnim riječima obratili su se i gosp. Antun Zupanc, predsjednik Saveza edukacijskih rehabilitatora Hrvatske, prof. dr. sc. Ana Marija Žic Ralić, zamjenica predsjednika Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora, prof. dr. sc. Ante Bilić Prcić, dekan Edukacijsko - rehabilitacijskog fakulteta, gosp. Miomir Karin, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, predsjednica Vijeća roditelja CZA, gđa Daniela Tomašković, a glazbeno – scenski prikaz izveli su učenici iz škole Centra za autizam, uz podršku članova KUD Sesvete.