clanak False

Konferencija Koloriti zajedništva: 40. obljetnica Podružnice Sloboština Centra za rehabilitaciju Zagreb

22.10.2024.

.

Koloriti zajedništva naziv je dvodnevne stručno-znanstvene konferencije koja se, povodom 40. obljetnice podružnice Sloboština Centra za rehabilitaciju Zagreb, održava u zagrebačkom hotelu Westin.
Cilj konferencije je, u kontekstu umrežavanja i suradnje svih dionika u rehabilitacijskom radu, raspraviti različite prakse i staviti naglasak na zajednički interes, a to je doprinos svih na novi kvalitetniji pogled na djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji.
Pozdravnim govorom, predstojnica podružnice Smiljana Eljuga, otvorila je konferenciju ističući pritom kako se upravo Koloritom zajedništva i koordiniranom suradnjom svih dionika u radu s djecom s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji doprinosi novom pogledu na različitost.

Prvoga dana konferencije održana je panel rasprava: Koloriti zajedništva - zajednička vizija u kojoj je, uz Helencu Pirnat Dragičević, pravobraniteljicu za djecu, Zvjezdanu Bogdanović, savjetnicu u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Erinu-Leonu Cetinić, pedijatra Doma zdravlja Zagreb – Centar, dr.sc. Tomislava Ljutića, ravnatelja Dječjeg vrtića Potočnica, Zagreb, prof. dr. sc. Marka Buljevca Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, roditelje: Martine i Stjepana Ćurića, sudjelovala i dr. sc. Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.
Na panelu je istaknuto kako ključ kvalitetne podrške traži povezivanje sustava zdravstva, socijalne skrbi i odgojno-obrazovnog koji trebaju zajednički sagledati potrebe djece s teškoćama u razvoju i njihovih obitelji, prepoznati izazove s kojima se svakodnevno susreću, iznaći odgovarajuća rješenja i osigurati potrebnu pomoć i podršku. „Grad Zagreb osnivač je triju ustanova socijalne skrbi u kojima se upravo događaju značajne investicije s ciljem proširenja usluga. Centar za pružanje usluga u zajednici Zagrebački centar za neovisno življenje (ZAC) proširio je tako kapacitet usluge stručne procjene, psihosocijalne podrške i  rane razvojne podrške za novih 120 korisnika, a započeli smo s aktivnostima rekonstrukcije i uređenja prostora na Ravnicama za 40 djece i dnevni boravak 30 odraslih s poremećajima iz spektra autizma, čije otvorenje planiramo u 2026. I Centar za pružanje usluga u zajednici Mali dom je odnedavno, kroz Podružnicu za usluge odraslim osobama, proširio uslugu boravka i na odrasle korisnike. U 2025. ćemo otvoriti i Podružnicu za ranu razvojnu podršku na Velesajmu uz proširenje broja korisnika u sjedištu ustanove.",  kazala je pročelnica, najavljujući i proširenje usluga Centra za rehabilitaciju Silver inovativnim terapijskim pristupima. Spomenula je i ulaganja u gradske zdravstvene ustanove, Specijalnu bolnicu za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak za koju su u proračunu Grada Zagreba osigurana sredstva za nabavu novog robot uređaja. „I Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora Suvag širi djelatnost na istočni dio grada gdje otvaramo ambulantu na Žitnjaku. Pored toga, na pet lokacija Doma zdravlja Zagreb uspostavljen je rad savjetovališta za rani rast i razvoj, dok patronažne službe svakodnevno kroz redovitu djelatnost pridonose otkrivanju faktora rizika kod dojenčadi i male djece.“, napomenula je ističući kako  Goljak, Mali dom i ZAC organiziraju i redovite grupe podrške roditeljima djece uključene u njihove programe.

Grad Zagreb je u 2023. donio Akcijski plan za unapređenje sustava potpore inkluzivnom obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama u Gradu Zagrebu 2023-2025 u kojem je naglasak stavljen na unapređenje stručne podrške stručnim suradnicima, odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima tijekom uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovite odgojno-obrazovne ustanove kroz daljnju individualizaciju pristupa i ujednačavanje prakse.

Aktualno