clanak False

Zagrebački sportaši s invaliditetom proglašeni najboljima u zadnjih 20 godina

15.02.2021.
Foto: HPO

Kuglači Stjepan Đunđek i Petra Deša iz SKS ZAGREB najuspješniji su sportaši u neparaolimpijskim sportovima Hrvatskog paraolimpijskog odbora od 2000. do 2020. godine dok je priznanje za najuspješniju ekipu u neparaolimpijskim sportovima osvojila muška reprezentacija u sportskom ribolovu.

Najuspješnijom ekipom u paraolimpijskim sportovima u zadnjih 20 godina proglašene su osvajačice prvog ekipnog odličja za Hrvatsku u povijesti paraolimpijskih igara, srebra u Rio de Janeiru, stolnotenisačice iz zagrebačkog STKI URIHO Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić. Priznanje za najuspješniju udrugu pripalo je Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom koji broji 44 članice.

Hrvatski paraolimpijski odbor već tradicionalno početkom kalendarske godine organizira Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša HPO-a za prethodnu godinu. Međutim, zbog pandemije koronavirusa odlučeno je kako će se u 2021. godini organizirati proglašenje najuspješnijih za razdoblje 2000. - 2020.

Proteklih 20 godina hrvatskog paraolimpijskog pokreta je obilježeno nevjerojatnim uspjesima hrvatskih sportaša. U razdoblju od 2000. do 2020. godine, istaknuo je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić naši paraolimpijci nastupili su na pet ljetnih igara gdje su ukupno osvojili pet zlatnih, šest srebrnih i osam brončanih medalja. Na pet zimskih igara osvojena je zlatna medalja u alpskom skijanju i brončana medalja u snowboardu. U istom razdoblju sportaši HPO-a na svjetskim prvenstvima osvojili su ukupno 95 medalja.

DOBITNICI:
Najuspješniji sportaš u paraolimpijskim sportovima - Darko Kralj (atletika)
Najuspješnija sportašica u paraolimpijskim sportovima - Mikela Ristoski (atletika)
Najuspješnija ekipa u paraolimpijskim sportovima - Stolni tenis ženska ekipa kat. 3 Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić
Najuspješniji sportaš u neparaolimpijskim sportovima - Stjepan Đunđek (kuglanje)
Najuspješnija sportašica u neparaolimpijskim sportovima - Petra Deša (kuglanje)
Najuspješnija ekipa u neparaolimpijskim sportovima - ekipa Sportski ribolov - muški
Najuspješniji stručni djelatnik - Danial Temim (atletika)
Najuspješnija udruga - Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom

Aktualnosti