clanak False

UP2030

13.03.2023.


PROGRAM: HORIZON EUROPE
PROJEKT: UP2030

TRAJANJE: siječanj 2023.- prosinac 2025.
KOORDINATOR: Fraunhofer (Njemačka)
KOORDINATOR ZA GRAD ZAGREB: Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje
LOKALNI PARTNER U ZAGREBU: Vesela motika d.o.o.
VRIJEDNOST PROJEKTA ZA GRAD ZAGREB: 149.250,00 €
KONTAKT: up2030@zagreb.hr

 
GRADOVI PARTNERI:
Belfast (Sjeverna Irska, UK), Budimpešta (Mađarska), Granollers (Španjolska),
Istambul (Turska), Lisabon (Portugal), Milano (Italija), Muenster (Njemačka), Rio de Janeiro (Brazil), Rotterdam (Nizozemska), Thessaloniki (Grčka)
i Grad Zagreb (Hrvatska).


Projekt ,,Urban Prosperity 2030 - UP2030“ u okviru europskog programa OBZOR2020  (poziv HORIZON-MISS-2021-CIT-02-01: Urban planning and design for just, sustainable, resilient and climate-neutral cities by 2030) gleda na pokretanje društveno-tehničkih pitanja potrebnih da gradovi ispune svoje ciljeve kako bi osigurali klimatsku neutralnost. Kako bi bila uspješna, tranzicija bi sinergijski trebala biti pravedna i održiva, a istovremeno bi se pobrinula da gradovi postanu otporniji na rezultate klimatskih promjena. Stoga je jasno da ovaj prijedlog ima za cilj rješavanje višestrukih izazova , odnosno, traži rješenja koja nude višestruke društvene i okolišne koristi.

Projekt će se provoditi u međunarodnom konzorciju sa stranim partnerima koji uključuju gradove Milano (Italija), Belfast (Sjeverna Irska, UK), Granollers (Španjolska), Thessaloniki (Grčka), Rotterdam (Nizozemska), Lisabon (Portugal), Muenster (Njemčka), Budimpešta (Mađarska) te ostali parteri koji uključuju aktivnu akademsku zajednicu te organizacije.

Cilj UP2030 je iskoristiti znanstveno utemeljena, integrirana urbanistička i arhitektonska rješenja za usmjeravanje društveno-tehničkih zahtjeva kako bi gradovi ispunili ciljeve do 2030. Ostali ciljevi vezani uz zajednički razvoj niza socio-tehničkih rješenja u smislu urbanih prostornih razmjera koja se nadovezuju na suvremene koncepte planiranja i dizajna kako bi sinergijski ispunili vrijednosti pravednosti, otpornosti, održivosti i neutralnosti; prilagoditi i usvojiti ova rješenja kako bi bila relevantna za gradska okruženja na kojoj se testiralo podižući svijest o lokalnim interesima i sposobnostima, prepoznajući i upravljajući kompromisima.

Uloga Grada Zagreba u Projektu je da zajedno s projektnim partnerima definira te razvije model koji se može primijeniti u školama diljem Hrvatske i šire, s optimalno dimenzioniranim mini farmama za proizvodnju hrane koja se priprema i konzumira u školskoj kuhinji, čime se energetski otisak smanjuje na gotovo nulu. Osim proizvodnje hrane ovaj model predstavlja priliku educirati djecu o uzgoju hrane, o svim fazama u procesu, te o važnosti održivog rasta i razvoja i zdravog stil života.

Projekt nudi različite, komplementarne vještine u domenama urbanog planiranja i arhitekture, planiranja ugljičnog proračuna, održivosti, mobilnosti, digitalnih tehnologija, energetske učinkovitosti, NBS, procjene klimatskih rizika, inovativnog i integriranog upravljanja, financiranja, angažmana građana i prostorne pravde, među drugi.

Vrijednost provedbe projekta u Gradu Zagrebu je 149.250,00 Eura, gdje 100% ukupne vrijednosti snosi ERDF.

Više o projektu možete pročitati ovdje: