clanak False

EU Projekt ProGIreg (Produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku urbanu obnovu)

20.04.2021.
Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje lokalni je koordinator EU Projekta ProGIreg (Produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku urbanu obnovu) kojem su odobrena sredstva za financiranje od strane Europske komisije u okviru programa Obzor 2020.
Projekt traje od lipnja 2018. do svibnja 2023.
Projekt je u cijelosti financiran iz programa Obzor 2020, prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava br. 776528.
Budžet grada Zagreba u projektu iznosi € 1.460.000.
Partneri u projektu su gradovi Zagreb, Dortmund, Ningbo (Kina) i Torino kao gradovi predvodnici, gradovi pratitelji Prag, Cluj, Sofija, Pirej i Zenica, te još 21 institucija.
Cilj projekta je razvijanje produktivne zelene infrastrukture u svrhu urbane regeneracije bivših industrijskih područja.
Lokalni partneri su Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga Zelene i Plave Sesvete, te tvrtka Komfor Klima Grupa.
Koordinator projekta je Sveučilište u Aachenu (RWTH Aachen University), Njemačka.
Projektne aktivnosti provode se na području Sesveta (prostor nekadašnje tvornice Sljeme), a uvođenjem rješenja temeljenih na prirodi nastoji se započeti proces transformacije prostora, te postići pozitivne učinke na zdravlje i dobrobit stanovnika i uključenost osjetljivih skupina.
Osim izgradnje novog terapijskog vrta, u Zagrebu će se postojeći urbani vrt modernizirati inovativnom tehnologijom, pokrenut će se modularna kontejnerska urbana farma sa akvaponičkom instalacijom, te će se izgraditi nova biciklistička staza u profilu ulice koja povezuje Novi Jelkovec s područjem bivše tvornice. U šahovskom klubu u Kelekovoj 2 nalazi se info centar projekta.

Više o projektu možete pročitati ovdje:
proGIreg.eu 
Letak projekta
Brošura projekta proGIreg