clanak False

SINERGI

10.03.2014.

SINERGI (Social Inegration through Urban Growth Strategies) ime je novog projekta sufinanciranog iz fondova EU, ovaj puta iz fonda Europe for Citizens, a čiji je lokalni koordinator aktivnosti, u ime Grada Zagreba, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, koji je i domaćin Prvog tematskog seminara, te nakon Torina i drugog sastanka konzorcija. Cilj projekta je promoviranje važnosti socijalne uključenosti i participativnog planiranja u procesima urbanih razvojnih strategija. Redovitim sastancima planiranima tijekom dvije godine trajanja projekta nastoji se formirati mreža gradova i njima pripadajućih institucija koji bi se bavili urbanim razvojem te uključivanjem građanstva.

Pozitivno ocijenjen od strane Europske komisije, projekt je započeo u ožujku ove godine i trajat će do ožujka 2016. Skupinu partnera čine gradovi Skoplje, koji je i koordinator projekta, te Torino, Dijon i Zagreb, od kojih svaki razvija svoju mrežu suradnika iz znanstvenog i nevladinog sektora. Tako su suradnici Zagreba Arhitektonski, Fakultet prometnih znanosti i Geografski odsjek PM Fakulteta, te DOOR - Društvo za oblikovanje održivog razvoja kao predstavnik nevladinog sektora.

Nakon prvog sastanka (kick-off meeting-a) u Torinu krajem ožujka, u Zagrebu se od 15. - 17.07. održava Prvi tematski seminar. Okupljeni sudionici, njih 50-tak iz gradskih uprava Skoplja, Torina i Zagreba, znanstveno-edukativnih institucija i nevladinog sektora, radit će kroz četiri radne skupine čiji su fokus interesa sljedeće teme: Novi razvojni projekti za građane, Nove industrije u gradovima, Novi javni prostori u gradovima i Prostorne informacije i istraživanja, te će navedene teme kroz 24 prezentacije i njima potaknute rasprave, promišljati s aspekta gradskih uprava, istraživačkih i edukativnih institucija, te nevladinog sektora.

Cilj je seminara prikazati konkretne primjere iz tri grada, s pozitivnim, ali i negativnim konotacijama, diskutirati razlike i sličnosti, potaknuti formuliranje odgovora na postavljena pitanja urbanog razvoja. Rezultati ovog seminara prenijet će se u sljedeći u težnji daljnjeg razvijanja teme socijalne integracije kroz procese urbanog razvoja.

Rezultati projekta:

Projects for an Inclusive City
Inclusive / exclusive Cities