clanak False

Presto

10.06.2011.
PRESTO je europski projekt koji promovira biciklizam kao svakodnevni oblik prijevoza (Promoting Cycling for Everyone as a Daily Transport Mode). Projekt je započeo u svibnju 2009., a trajat će do veljače 2012. U ime Grada Zagreba projektom koordinira Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Priključenje projektu PRESTO pokazuje nastojanje Grada Zagreba da učeći od najboljih, a projekt okuplja upravo takve partnere, ostvarimo kvalitetan i Zagrebu primjeren sustav biciklističke infrastrukture, unapređujući istovremeno i okoliš i zdravlje građana. Ovaj projekt, sufinanciran iz Programa Intelligent Energy Europe (Europska inteligentna energija), predstavlja jedinstvenu priliku za suradnju, razmjenu znanja i iskustava, učenje iz najbolje europske prakse ali i promociju vlastitog znanja i postignuća.

PRESTO djeluje u tri tematska stupa unutar kojih su raspoređene mjere koje provodi svaki od pet gradova sudionika:
A- Planiranje infrastrukture: Dobro planirana infrastruktura važna je za povećavanje broja bicikala kao prijevoznog sredstva. PRESTO sudjeluje u razvoju planova za praktične i sigurne uvijete vožnje biciklom.
B- Promidžba: Informiranje i edukacija su  ključno važni za učinkovitiju promjenu stavova o korištenju bicikla. Ciljane informacije i druge usmjerene mjere trebale bi potaknuti potencijalne korisnike da sjednu na bicikle i tako počnu koristiti i cijeniti mogućnosti i prilike dostupne biciklistima. Na taj će način doći do promjene stavova, a kultura vožnje biciklom postat će stvarnost.
C- Promicanje pedeleka: (bicikl s električnim motorom za lakše pedaliranje pri čemu rad motora ovisi o pedaliranju, za razliku od električnog bicikla koji ima motor koji može funkcionirati neovisno o tome pedalira li se ili ne). Pedelek omogućuje da se na vožnju biciklom odluče i oni na koje nisu usmjerene uobičajne akcije za promicanje vožnje standardnim biciklom, npr. starije osobe, osobe koje žive u brdovitim područjima, ali i svi drugi.

PRESTO vodič za strategiju razvoja biciklizma 
Infrastruktura - biciklističke staze 
Promocija - podizanje svijesti o biciklizmu