clanak False

CoFarm4Cities

11.04.2023.


PROGRAM:
Interreg CENTRAL EUROPE
PROJEKT: CoFarm4Cities (Creating a sustainable model for urban fringe farming in Central Europe as an effective tool to prevent urban sprawl and to transition to a more sustainable food system and society)
TRAJANJE: travanj 2023.- ožujak 2026.
KOORDINATOR: Budapest III. District Óbuda-Békásmegyer Municipality (Mađarska)
KOORDINATOR ZA GRAD ZAGREB: Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje
VRIJEDNOST PROJEKTA ZA GRAD ZAGREB: 326.280,00 €
 
PARTNERI U PROJEKTU:
Grad Torino (Italija), Grad Krakow (Poljska), Grad Ljubljana (Slovenija), KAIROS konzorcij društvenih kooperativa iz Torina (Italija), Institut za cirkularnu ekonomiju iz Zagreba, Sveučilište Obuda iz Budimpešte (Mađarska), Udruženje DOVES - FEE iz Portoroža (Slovenija) te Grad Zagreb (Hrvatska).

Cilj projektnog prijedloga „CoFarming4Cities“ je potaknuti razvoj i testiranje urbanih poljoprivrednih poslovnih modela koji promiču proizvodnju zdrave i pristupačne hrane te recikliranje ili ponovnu upotrebu poljoprivrednih proizvoda i otpada od hrane. Kroz projekt će se potaknuti uključivanje građana i izgradnja zajednice, povećati ekološku svijest i spriječiti širenje urbanih područja na trošak poljoprivrednog zemljišta. Poslovni modeli urbane poljoprivrede pokrivat će moguće aspekte rada, upravljanja i ekonomske održivosti urbanih farmi koje će se stvoriti ili razvijati tijekom projekta, dok će neki od ovih aspekata biti testirani u pilot intervencijama.

Grad Zagreb će biti jedan od pilot gradova u projektu te će u suradnji s Óbuda Önkormányzat /Óbudai Egyetem, kao vodećim partnerom te ostalim projektnim partnerima sudjelovati u projektnim aktivnostima. Partneri u projektu su Grad Zagreb, Grad Torino, Grad Krakow, Grad Ljubljana, KAIROS konzorcij društvenih kooperativa iz Torina, Institut za cirkularnu ekonomiju iz Zagreba, Sveučilište Obuda iz Budimpešte te Udruženje DOVES - FEE iz Portoroža. Predstavnici Grada Zagreba i osobe koje će biti uključene u provedbu projekta sudjelovat će u radionicama o rješenjima temeljenima na prirodi i zelenoj infrastrukturi, izradi snimka postojećeg stanja zelene infrastrukture i urbanih farmi te Plana primjene urbanih farmi na lokalnom području, pripremi i provedbi pilot projekta te diseminaciji rezultata projekta na nacionalnoj i EU razini.  

Trajanje implementacije projektnih aktivnosti je 36 mjeseci, od 1.4.2023. do 31.3.2026., a procijenjena vrijednost provedbe Projekta u Gradu Zagrebu je 326.280,00 €, od čega 80% ukupne vrijednosti snosi Europska komisija u sklopu programa Interreg Central Europe 2021 - 2027.