clanak False

Social Car

19.10.2022.


SocialCar
je istraživački i inovacijski projekt koji teži asimilaciji carpoolinga u već postojeći sustav mobilnosti pomoću snažnog planiranja ruta i integracije velikih podataka javnog prijevoza, carpoolinga te aktiviranja građana.
 
Ovaj projekt ujedinjuje ITS razvojne inženjere, društvene znanstvenike i ekonomiste, transportne inženjere, carpoolere te javne vlasti iz Italije, Grčke, Ujedinjenog Kraljevstva, Luxembourga, Poljske, Švicarske, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Mađarske, Španjolske i Belgije. Prvim sastankom, održanim 25. i 26. lipnja u Rimu, konzorcij je, zajedničkim naporima, krenuo iskoristiti sve veću povezanost ljudi i objekata stalno-rastuće internetske usluge, budući potencijal Interneta, GNSS-a i društvenih medija. Njihova misija je dizajnirati, razviti, testirati i implementirati uslugu koja građanima u urbanom i periurbanom prostoru pojednostavljuje doživljaj putovanja.
SocialCar će definirati podatke obrađujući tijek i dizajn algoritama odgovarajući potrebama putovanja s integrirajućom javno-privatnom ponudom dopunjenom mehanizmom na bazi reputacije. Nadalje, partnerstvo će dizajnirati arhitekturni i logični radni okvir usluge koristeći open source softver pod generalnom GNU licencom. Sa svim integriranim softverskim modulima, SocialCar će biti testiran u 10 europskih gradova. 
 
Projekt traži načine kako primijeniti slobodan pristup svojim softverskim komponentama. Nudeći nove poslovne prilike uz pojednostavljene obrasce za građane i urbane planere, lako je moguće da će popularnost novog koncepta porasti diljem Europe. Da bi pojednostavilo nove poslovne modele putovanja u gradu, partnerstvo će također nuditi poslovnu i investicijsku strategiju za ispunjenje SocialCar sustava.
 
Vrijednost projekta za Grad Zagreb iznosi 112.101 Euro te je financiran od strane Europske komisije u 100% iznosu. Konzorcij projekta SOCIAL CAR uključuje 26 Europskih partnera iz 14 zemalja. Ukupno trajanje projekta je 36 mjeseci.