clanak False

U ZgForumu otvorena izložba Strateški gradski projekt Zagrebački velesajam

14.05.2015.
 
Gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak, 14.5. u 12 sati je u ZgForumu otvorio izložbu "Strateški gradski projekt Zagrebački velesajam". Izložba i brošura koja ju prati donose presjek kompleksnih aktivnosti koje poduzima Grad Zagreb u cilju revitalizacije prostora i sadržaja Zagrebačkog velesajma, a koje koordinira Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

Temeljna polazišta za razvoj Zagrebačkog velesajma - jednog od najznačajnijih gradskih strateških projekata i jedne od najznačajnijih nekretnina u vlasništvu Grada, utvrđena su ZagrebPlanom - Razvojnom strategijom Grada Zagreba, najdirektnije u strateškom cilju C4 - „unapređenje prostornih kvaliteta i funkcija grada“.

Predloženi koncept razvoja i preobrazbe Zagrebačkog velesajma odražava se i u viziji Zagreba kao urbanog inkubatora održivih koncepata, poduzetništva i novih vrijednosti inauguriranoj u ZagrebPlanu. U izradi je nova razvojna strategija kojom će se formulirati razvojni put Grada Zagreba do 2020 s pogledom prema tridesetima i u kojoj će na odgovarajući način biti ugrađen i strateški gradski projekt Zagrebački velesajam. Radni joj je naslov ZagrebPlan 2020+ - pametna urbana strategija.

Strateške smjernice razvoja predložene za Zagrebački velesajam ujedno su i svojevrstan su model za promišljanje realizacije drugih strateških gradskih projekata.

Izložba i brošura nastale su na osnovu studije "Programske smjernice i program sadržaja strateškog gradskog projekta Zagrebački velesajam" koju su izradili istraživački tim Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i stručni tim Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba uz konzultacije i suradnju s drugim uredima i dionicima razvoja, među kojima se ističu Ekonomski institut Zagreb i Zagrebački velesajam.

Izložba je koncipirana kroz tri grupe tema:
"Strateški gradski projekt Zagrebački velesajam", u kojoj su prikazani postojeće stanje, vizija i strateški ciljevi, strateške smjernice, koncept preobrazbe i program sadržaja, zatim "Zagrebački velesajam" s prikazima povijesno-prostornog razvoja, planova, natječaja i mogućih modela i primjera preobrazbe, te kao treća grupa prikaz studentskih radova studenata Arhitektonskog fakulteta.

Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pozdravila je okupljenu publiku i brojne predstavnike medija. Istaknula je kako uporište za preobrazbu Zagrebačkog velesajma u inovacijsko urbano područje nalazimo ne samo u izuzetnoj potrebi Grada Zagreba za takvim prostorom i sadržajima, već i u tradiciji Zagrebačkog velesajma koji je oduvijek bio mjesto prezentacije novog ili još neviđenog i mjesto dokazivanja gospodarske snage i suvremenih dostignuća, mjesto izuzetnih susreta.

Profesor Tihomir Jukić sa Zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta govorio je detaljnije o Studiji Programske smjernice i program sadržaja strateškog gradskog projekta, o Zagrebačkom velesajmu kao najvažnijem prostoru u rekonstrukciji ili sažimanju grada, uz Gredelj i u budućnosti vjerojatno prostor remize na Trešnjevci, te o potrebi da se upravo sada, kad gospodarstvo stagnira, razmišlja o gradu i prostoru, što i činimo promišljajući modalitete razvoja Zagrebačkog velesajma.

Gradonačelnik Grada Zagreba, g Milan Bandić, pozdravio je prisutne i izrazio svoju podršku radu Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, te njegovoj suradnji sa Sveučilištem, a posebno s Arhitektonskim fakultetom, te pohvalio njihovo nastojanje da svojim stručnim doprinosom pomognu Gradu u aktivnostima kojima unapređujemo kvalitetu života u gradu. Zahvalivši struci i svima koji su sudjelovali u jednom od najznačajnijih projekata, u osmišljavanju prostora završetka Lenucijeve potkove i definiranju tog dijela Novog Zagreba, gradonačelnik Bandić istaknuo je da bi po njemu taj dio trebao postati centar arhitektonske, urbanističke, gospodarske, sportske i kongresne izvrsnosti grada Zagreba s brojnim komplementarnim sadržajima.
Na Kajzerici smo već započeli s gradnjom obrazovnih ustanova, a tamo želim vidjeti i obrtnički centar te Centar URIHO. Uglavnom smo sačuvali prostor Velesajma, a i prostor oko velesajma koji se proteže na oko milijun kvadrata.
Gradonačelnik je naglasio da srce Velesajma - 20% prostora treba sačuvati, a 80%  treba modernizirati i to na način da se kompatibilno stope gospodarska struka i arhitektura. Ovaj jedinstveni prostor moramo sačuvati, osmisliti ga na najbolji način sačuvavši njegovu povijesnu i arhitektonsku baštinu, dodao je gradonačelnik.

Osim Gradonačelnika, otvorenju su prisustvovali brojni uglednici i stručnjaci, predstavnici gradskih ureda, mediji.

Sastavni dio izložbe je i interaktivni pano i upitnik kao poticaj za reakciju posjetilaca. Cilj je ove izložbe upravo i jest zainteresirati najširu javnost i potaknuti njezino što aktivnije sudjelovanje, kako bi se zajednički osmislio daljnji put ka realizaciji transformacije prostora Velesajma u inovacijsko urbano područje.

Link na brošuru izložbe