clanak False

Otvorenje izložbe Arhitekt Edvin Šmit

27.01.2016.
31.5.2012


Otvorenje izložbe „Arhitekt Edvin Šmit“ u ZgForumu
 
U četvrtak, 31. svibnja u 20 h u prostoru ZgForuma u Gajevoj 27 otvorena je izložba „Arhitekt Edvin Šmit“. Izložbu je organizirao Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji s arhitektovim prijateljima i suradnicima.
Šmitov opus obilježio je mnoge zagrebačke prostore; spomenimo samo dogradnju Ekonomskog fakulteta i Zagrebački velesajam (južni ulaz i zgrada Carinarnice).
Arhitekt Edvin Šmit je rodom iz Osijeka, no njegov profesionalni put čvrsto ga je vezao uz Zagreb i uz Samobor, a privatno se našao u Svetoj Nedjelji, u kući koju je projektirao; fotografije i nacrti kuće također se mogu vidjeti između ostalih prikaza na izložbi. Izložba je početak serije predstavljanja tema o zagrebačkom prostoru te ljudima i procesima koji su ga oblikovali kojuUred za strategijsko planiranje i razvoj Grada pokreće kao jednu od širokog raspona strategijskih tema o kojima komunicirasa stručnom i širom javnošću.
Na otvorenju su govorili Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.
U ime Ureda za strategiju pročelnica Jadranka Veselić Bruvo se zahvalila svim suradnicima u organizaciji izložbe.Razgovori o arhitektu Šmitu se nastavljaju 14. lipnja u istom prostorukada će se održati okrugli stolna koji je Pročelnicapozvala sve prisutne.
Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske dao je kratki osvrt na svoja sjećanja o Edvinu Šmitu, a ministrica kulture Andrea Zlatar Violić
naglasila je posebnost arhitektovog opusa i njegov veliki utjecaj na oblikovanje urbanog identiteta Zagreba. Također je istaknula ulogu ZgForuma, prostora kojeg vodi Ured za strategiju,  kao mjesta na kojem će i predstavnici struke i građani moći diskutirati o brojnim aktualnim pitanjima kroz organizaciju okruglih stolova, rasprava, radionica...


Nakon uvodnog govora ministrica je proglasila izložbu otvorenom.
Postav iz arhitektonskog opusa Edvina Šmita može se razgledati svaki dan od 13 – 18 h i subotom 10 – 13 h u prostorijama ZgForuma u Gajevoj 27. Izložba ostaje otvorena do 3. srpnja 2012.
slika 1
slika 2
slika 3