clanak False

Izložba Izgradnja grada u Zagrebu

19.04.2017.

 

U ZgForumu je 3. listopada u 19 sati otvorena izložba Izgradnja grada - primjeri za i iz Beča (Stadtbauen - Beispiele für und aus Wien). Izložba je prvotno otvorena u siječnju 2012. u bečkom Planungswerkstattu, a u njenoj je pripremi, uz Brno, Bratislavu, Ljubljanu i domaćina izložbe - grad Beč, na poziv dogradonačelnice Grada Beča, gospođe Marie Vassilakou, sudjelovao i grad Zagreb.

 

Izložba se sastojala od pregleda urbanog razvoja i planiranja grada kroz nekoliko osnovnih tema, zatim od prikaza trendova na primjerima Munchena, Hamburga, Malmöa i Stockholma, kratkog presjeka povijesti urbanog razvoja grada Beča i prikaza planiranja novog naselja Aspern-Seestadt, te pregleda projekata urbanog razvoja u Brnu, Bratislavi, Ljubljani i Zagrebu. Tom prilikom su predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, koji je u ime Grada Zagreba pripremio materijale za izložbu, sudjelovali u panel-raspravi o temi urbanog razvoja u gradovima Brnu, Bratislavi, Ljubljani i Zagrebu, na kojoj su prikazali neke od važnijih strateških projekata.

 

Postav izložbe prilagođen je prostoru ZgForuma. Osim panoa sa originalne izložbe, na zagrebačkoj izložbi nože se vidjeti i nekoliko flipchartova na kojima su prikazani recentni projekti.

 

Gospođa Jadranka Veselić Bruvo, Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, istaknula je da je želja Ureda da se Zagreb uključi u kvalitetne međunarodne projekte i mreže, zato da naučimo nešto novo, kao i zato da pokažemo svjetskoj javnosti da Zagreb može biti ravnopravan akter na polju strateškog planiranja, urbanizma, prometa i drugih tema koje su važne i životne za gradove današnjice.

 

Na otvorenje su iz Beča došli Angelika Winkler, zamjenica pročelnika Magistratskog odjela 18 čije su djelatnosti razvoj grada i planiranje, gospodin Willibald Boeck iz Službe za odnose s javnošću istog odjela, te gospodin Felix Sternath, iz poduzeća "RaumUmwelt®Planungs-GmbH", kustos izložbe. Gospođa Winkler i gospodin Sternath govorili su o suradnji srednjoeuropskih gradova, te o pripremi same izložbe, koja je nastojala na primjeru grada Beča aktualizirati probleme i teme koje su zajedničke današnjim gradovima.

 

Izložbu je otvorio Gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, ustvrdivši da je Zagreb čvrsto zaureo svoju poziciju među metropolama Europske unije.

 

Link na brošuru uz izložbu